Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak služio euharistiju za pokojne i nestale hrvatske branitelje i policajce

Varaždin (IKA )

Varaždinski biskup Josip Mrzljak je na Dušni dan, u petak 2. studenoga u varaždinskoj katedrali slavio euharistiju tradicionalno s nakanom za pokojne i nestale hrvatske branitelje i policajce.

Koncelebrirali su generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, kanonici Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić i preč. Damir Bobovec, kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak, kapelan Policijske i vojne kapelanije “Sveti Juraj Mučenik” PU varaždinske Ivica Horvat, umirovljeni svećenici vlč. Stjepan Vorih i vlč. Ivan Kozjak te biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.
Na misi su bili predstavnici te članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata Varaždinske županije. U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako se „na Sve svete i na Dušni dan okupljamo na mjestima gdje počivaju zemni ostaci naših pokojnika, i to ne samo mi kršćanski vjernici, već i oni koji ne vjeruju ili su neke druge vjere“. Svi mi želimo iskazati poštovanje prema pokojnima, poručio je biskup. „Na grobove nosimo svijeće i cvijeće. Cvijeće kao znak ljubavi i poštovanja, a svijeća je znak Krista koji je za sebe rekao ‘Ja sam svjetlost svijeta’. Upravo to svjetlo mi palimo na grobovima. Nije riječ samo o nekom običaju, već palimo svijeću jer vjerujemo da osoba koja prebiva u grobu nije u tami, već da je u svjetlu onoga kome je vjerovala i čijim putem je nastojala ići“, rekao je biskup. Upozorio je da ima još dosta žrtava Domovinskog, te I. i II. svjetskog rata, za koje se ne zna gdje su završili svoj zemaljski život „i zato nije čudno da križ, kao središte groblja, bude mjesto okupljanja i paljenja svijeća za one čiji grob ne znamo gdje je, ali vjerujemo da žive u vječnosti. To je smisao našeg pohoda grobljima“. Biskup je istaknuo da je još važniji euharistijski susret na kojem se sastaje cijela Sveta Crkva, „mi koji putujemo kroz zemaljsko vrijeme, ali i oni koji su otišli u vječnost“. Zato odlazak na groblje nije samo ritual, već izraz naše vjere, pojasnio je. „Kada ovih dana razmišljamo o našoj konačnoj sudbini, pozvani smo biti angažirani vjernici i činiti dobre stvari kako bismo dočekali susret s Gospodinom. Kada odlazimo s groblja, s počivališta naših najmilijih, trebamo odlaziti kao bolji ljudi“, poručio je varaždinski biskup.