Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić susreo se s bogoslovima završne godine

Mostar (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić susreo se u utorak, 22. kolovoza u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru s bogoslovima koji su završili svoju bogoslovsku formaciju i koji će uskoro primiti sveti Red đakonata, objavljeno je na stranici biskupija-mostar.ba.

Bogoslovi Mostarsko-duvanjske biskupije Luka Cvitanović, Mato Puljić i Antonio Zirdum te bogoslov Trebinjsko-mrkanske biskupije Gabrijel Pavlović podijelili su s biskupom Palićem iskustvo iz odgojnih zajednica u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu i Biskupijskom bogoslovnom sjemeništu „Collegium Willibaldinum“ u Eichstättu u Njemačkoj.

Biskup Palić ohrabrio je kandidate za đakonat u njihovu nastavku hoda prema svećeništvu, naglasio važnost trajne formacije i podsjetio na ispravan pristup svakoj službi u Crkvi koja se treba očitovati kroz služenje, a ne vladanje, što je i temeljna dimenzija svetog Reda đakonata, ali i svih drugih službi, po uzoru na Isusa Krista, koji je došao služiti.
Biskup je bogoslovima odredio i župe u kojima će od jeseni obavljati svoj praktikum. Luka Cvitanović svoj će praktikum obavljati u Župi sv. Tome u Mostaru, Mato Puljić u Župi sv. Ivana, apostola i evanđelista u Mostaru, Gabrijel Pavlović u Župi Gospe od zdravlja u Neumu, dok će Antonio Zirdum svoj praktikum obavljati u Biskupskom ordinarijatu.

Đakonsko ređenje predviđeno je u subotu, 21. listopada u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Biskup Palić i bogoslovi susret su zaključili zajedničkom euharistijom.

Mostarsko-duvanjska biskupija ima 10 bogoslova i 2 sjemeništarca, a Trebinjsko-mrkanska biskupija 2 bogoslova i 1 sjemeništarca.