Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić: Veličina Božića je spasonosna

Hvar (IKA)

Božićno misno slavlje u hvarskoj katedrali predvodio je 25. prosinca hvarski biskup Petar Palić u koncelebraciji umirovljenoga biskupa Slobodana Štambuka i župnika don Tonija Plenkovića.

Liturgijski je slavlje animirao katedralni zbor kojim je ravnala maestra Klara Milatić uz pratnju na orguljama mo Tomija Domančića.

S obzirom da prije nekoliko stoljeća u Crkvi nije bilo izvanjskih znakova kojima se slavilo Isusovo rođenje u štalici, primjerice nije bilo jaslica i kićenja borova u propovijedi je mons. Palić istaknuo bitne značajke svetkovine Božića, odnosno Kristova rođenja kako naša pažnja pritom ne bi bila usmjerena na nebitne stvari.

O stvaranju svijeta za nas kršćane vjerodostojno je ono što je zapisano u Bibliji – da je Bog stvorio nebo i zemlju, u čemu je njegova Riječ odigrala glavnu ulogu, Riječ u kojoj je bila sadržana stvarateljska moć. Znakovito je stoga da stvaranje svega započinje riječima: I reče Bog. Zapravo Riječ i Bog bili su jedno, istaknuo je biskup. Upravo se zbog toga na Božić za misnog slavlja čita Ivanovo evanđelje u kojemu se ističe da je „Riječ tijelom postala i nastanila se među nama“.

U tome je bitno značenje čudesnog događaja u štalici da je Riječ tijelom postala, da je Bog postao čovjek i da je donio svjetlo ljudima, svjetlost koja je život. Stoga je pitanje naše vjere pitanje Boga i njegove Riječi, upozorio je hvarski biskup.

Ovdje vrijedi istaknuti vrijednost i smisao života i svjetlosti za nas kršćane u suvremenom svijetu u kojemu nam tama prijeti s raznih strana. Upravo stoga veličina Božića je spasonosna, jer svakome od nas omogućuje da postanemo djeca Božja ako otvorimo svoja srca svjetlosti koja nam dolazi od Sina Božjeg, rođenog u štalici. Moramo nastojati da svojim životom, svojim dobrim djelima sami postanemo svjetlost Božje Riječi, poručio je biskup Palić.

Ključne riječi:
Božić Hvar Palić