Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Petar Palić pozvao Hrvate u Mostaru da izađu na nedjeljne izbore za Gradsko vijeće

Zagreb (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić u subotu 19. prosinca u razgovoru za emisiju "Izdvojeno" Laudato TV pozvao je sve građane Mostara s pravom glasa, u prvom redu Hrvate, da izađu na lokalne izbore za Gradsko vijeće Mostara koji se održavaju u nedjelju 20. prosinca.

Mostar / Foto: Unsplash

Nakon punih dvanaest godina, ove nedjelje, 20. prosinca, građani Mostara s pravom glasa ponovno izlaze na lokalne izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara. Izbori će se održati prema posebnim pravilima koje su, izmjenama Izbornog zakona, usuglasili čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka, odnosno Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA), a što je podržala i većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Evo što je o lokalnim izborima u Mostaru za Laudato TV rekao mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i hvarski mons. Petar Palić:

Mostar je stolni grad Hrvata u Bosni i Hercegovini

“S obzirom da je Grad Mostar pod posebnim statutima, derivatima Daytonskog mirovnog sporazuma i zato ću iskoristiti ovu prigodu i reći kako su ovo veoma važni izbori za naš hrvatski narod, osobito ovdje u Hercegovini, u Mostaru, i pozvati sve da u nedjelju iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore.  Naime,  Mostar je jedini grad, odnosno općina u Bosni i Hercegovini sa više od trideset tisuća Hrvata. I s pravom ga Hrvati ovdje smatraju i nazivaju stolnim gradom jer se ovdje nalaze sve važne institucije Hrvata u Bosni i Hercegovini. Druga važnost i značajka Mostara jest da je Mostar jedini preostali multietnički veći grad u Bosni i Hercegovini”.

Ovi izbori su prevažni za nas Hrvate

“Ovdje smo mi Hrvati relativna većina, nas Hrvata je oko 48 posto, a 47 posto je katolika. Za razliku od, recimo, Sarajeva gdje Bošnjaci imaju apsolutnu većinu stanovnika, gdje je 81 posto Bošnjaka, a 82 posto muslimana. Ili Banja Luke gdje Srbi čine apsolutnu većinu, 90 posto je Srba, odnosno 89 posto pravoslavaca. Iz svega ovoga je jasno koliko su doista, pa i u ovo predbožićno vrijeme, ovi izbori važni za nas Hrvate i zato pozivam još jednom sve stanovnike Mostara, osobito sve naše Hrvate na izlazak na izbore u nedjelju i na molitvu za zagovor svetog Josipa”, zaključio je svoje javljanje u emisiju” Izdvojeno” Laudato TV u subotu 19. prosinca mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, koji je napomenuo da je upravo sveti Josip zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije, kojoj je sjedište u Mostaru.