Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti na Veliki petak posjetio Pučku kuhinju

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš tradicionalno je na Veliki petak, 29. ožujka, u društvu ravnatelja Biskupijskog Caritasa Ante Šole posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije na Banfici, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Biskupu su se uime Varaždinske županije pridružile predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić. Ispred Grada volontere i korisnike Caritasove pučke kuhinje posjetio je gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Prije podjele toplih obroka i prigodnih uskršnjih paketa biskup Radoš je predvodio molitvu i blagoslovio jelo. Podsjetio je biskup kako je Veliki petak, dan Isusovoga križnoga puta, dan Njegove muke i smrti. „Na križnom putu svatko zauzima svoje mjesto. Možemo zauzeti mjesto nezainteresiranih promatrača, položaj onih koji sude – kao Pilat, ulogu onih koji optužuju – kao svjetina i vođe židovskog naroda. Možemo zaplakati – kao jeruzalemske žene ili pobjeći – kao Isusovi učenici. Posebno je privlačna uloga Šimuna Cirenca, čovjeka koji pomaže nositi Isusu križ. Pomažući nositi križ Isusovoj braći i sestrama uzimamo ulogu ovog dragoga čovjeka – Šimuna Cirenca. To posebno činimo kada na ‘križnom putu’ idemo jednu dionicu puta s najslabijima među nama, pomažući im nositi križ siromaštva, ostavljenosti. Danas smo ovdje da im pomognemo nositi ‘križ života’, vjerujući da nosimo križ njihovog i našega najvećega prijatelja Isusa iz Nazareta. Bila bi farsa da nosimo križ samo na Veliki petak, jer njihov je križni put svakodnevni. Stil je kršćanskoga života, da svaki dan prođemo s njima  malu ‘Šimunovu dionicu’. Kao Crkva to činimo kroz djelovanje našega Caritasa, po vrijednim rukama naših volontera, vodstva Caritasa i u suradnji s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom. Ne samo da njima činimo dobro, nego s njima idemo prema najvećoj radost koju čovjek može doživjeti, osjetiti – a onda i posvjedočiti: ‘Sretni smo jer je Isus uskrsnuo’ a i drugima čestitati, poželjeti: I vama želimo da budete sretni jer je Isus živ, uskrsnuo je!“, kazao je biskup Bože Radoš.

„U ovim blagdanskim danima već tradicionalno zajedno s varaždinskim biskupom Božom Radošem te predstavnicima Grada Varaždina, sudjelujemo u podjeli blagdanskog objeda. Naravno uz nas su tu i volonteri bez čijeg angažmana ne bi bilo ovog zajedništva, empatije i solidarnosti. Varaždinska županija kontinuirano sufinancira Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu, a ove godine smo za njen rad izdvojili više od 13 tisuća eura. I kroz samu godinu pomažemo još na nekoliko načina jer je važno pomagati, pokazati dobru volju i humanost. Svim potrebitima, ali i svim ljudima dobre volje želim mirne i radošću ispunjene Uskrsne blagdane“, poručila je predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

U preduskrsno vrijeme tradicionalno se ovom simboličkom gestom pridružujemo našem biskupu i njegovim suradnicima u podjeli blagdanskih obroka. Grad Varaždin podupire rad Caritasa Varaždinske biskupije s više od 60 tisuća eura godišnje. Zahvalni smo Caritasu na svemu što radi i što omogućuje našim sugrađanima slabijeg imovinskog stanja da ipak dostojno žive“, rekao je gradonačelnik Bosilj nakon podjele toplih obroka i uskršnjih paketa.

Caritasova pučka kuhinja svakodnevno priprema oko 300 obroka koje dio korisnika blaguje u za to opremljenoj blagovaoni, dok dio korisnika obroke nosi kućama. U Pučkoj kuhinji pripremaju se obroci koje pojedinim korisnicima dostavlja Crveni križ, te obroci za Sigurnu kuću.