Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ratko Perić posvetio župnu crkvu na Gradini

Gradina (IKA)

U petak 28. kolovoza, na poziv župnika don Đure Bendera, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić posvetio je župnu crkvu na Gradini, prenijela je Nedjelja.

Obred posvete crkve bio je upriličen pod večernjom misom uoči svetkovine naslovnika župe – Mučeništva sv. Ivana Krstitelja.

Premda je župna crkva građena prije više od 50 godina, do sada nije bila posvećena nego samo blagoslovljena. Sve uvjete koji su potrebni za to, don Đuro je ispunio uz pomoć župljana i dobročinitelja koje je pozdravio i kojima je iskreno zahvalio.

Biskup Perić je, pozdravivši župnika i župljane, na početku mise izmolio blagoslovnu molitvu nad vodom kojom je poškropio narod i zidove crkve. On je svetim uljem pomazao oltar, a župnika je ovlastio da istim svetim uljem pomaže 12 malih križeva koji su pričvršćeni na zidovima crkve.

Na početku homilije biskup Perić govorio je o sudbini židovskoga hrama koji je u prekidima i rušenjima trajao oko tisuću godina, od 960. prije Krista do 70. kršćanske ere. Pojasnio je kako je hram bio jedino mjesto u kojem su se obavljale žrtve, prijepodne i poslijepodne te da su se u prvom ili Salomonovu hramu nalazile tri najveće svetinje židovske religije: Kovčeg s Deset Božjih zapovijedi sa Sinaja, Aronov štap iz Egipta i posuda s manom iz pustinje. Dodao je kako danas tim trima svetinjama nema ni traga ni glasa.

Potom je biskup prikazao život sv. Augustina u prijelazu iz grješna stanja u visine svetosti, zahvaljujući milosti Božjoj, koju je na osobit način molila, i izmolila, njegova majka Monika, također svetica.

Na kraju je propovijedao o Ivanu Krstitelju i o tome kako mu je bila odrubljena glava zbog poštovanja Božjega zakona. Kralj Herod, držeći više do riječi svoje priležnice nego do Božjega zakona o bračnu životu, dao je pogubiti Ivana na slavlju svoga rođendana. Ivan je postao putokaz življenja u skladu s voljom Božjom, a Herod, Herodijada i kći joj Saloma ušli su kao simboli zloće koja napada dobre duše, a pridobija one slabe.

Koncelebriralo je 10-ak svećenika, a asistiralo je isto toliko bogoslova i sjemeništaraca. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor.

Po završetku mise, župnik je sa župljanima organizirao večernju okrjepu.

Proslavi naslovnika župe Gradina koja pripada Broćanskom dekanatu, prethodila je liturgijska trodnevnica. Prva dva dana mise su predslavila dva mladomisnika – don Antonio Krešić i don Mate Pehar. Uoči svetkovine predslavitelj je bio biskup Perić, a na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, svečano misno slavlje predvodio je također mladomisnik, don Ante Jukić, objavila je Crkva na kamenu, a prenijela Nedjelja.