Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predslavio misu na blagdan Gospe od Anđela na Visovcu

Visovac (IKA/TU)

Na središnjoj proslavi blagdana Gospe od Anđela u Šibenskoj biskupiji, u franjevačkom samostanu na Visovcu, svečano misno slavlje u utorak 2. kolovoza predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Uz biskupa Rogića misu su suslavili umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše i drugi svećenici, u zajedništvu s nekoliko tisuća vjernika iz cijele Šibenske biskupije.

„Došli smo našoj Majci, Božjoj Majci, na Visovac kod Gospe od Anđela, kod Majke milosti u ovim prekrasnim Božjim djelima tako očitima: u ljepoti prirode koja nas okružuje. Ovdje je naša Procijunkula, poput one u kojoj je sveti Franjo Boga susreo, obraćenje isprosio i oproštenje zadobio – na današnji dan. I mi smo poput njega došli, Boga tražeći da nam grijehe oprosti, u nevolji pomogne, životne nam pute na dobro usmjeri i okrene, udijeli novog životnog poleta i radosti, pomoći i utjehe, ohrabrenja i snage. Došli smo željni okupati se u Božjoj milosti koja izvire iz Majčine ljubavi, iz njezina zagovora, iz njezine vjere kojom je postala i ostala službenica Božja, sve do uzdignuća da je častimo kao Kraljicu anđela“, poručio je u homiliji mons. Rogić.

Marija je prihvatila svoju ulogu izgovaranjem svoga: „Neka mi bude po tvojoj riječi – evo službenice Gospodnje!“, poručio je biskup. Dodao je da je tako započeo njezin put vjere i predanja u Božje ruke.

Zamolio je Gospu od Anđela da svima da milost da otkriju pravu ljubav jedni za druge, da otkriju istinsku snagu vjere i predanja u Božje ruke.

„Gospe od milosti koja nosiš vječnu spoznaju ljubavi Božje i svetog pouzdanja, udijeli i nama spoznati što je dobro, što je sveto i spasonosno za nas, za naš narod i cijeli svijet. Da u pouzdanju, u neuništivoj nadi vjere uvijek idemo za tvojim Sinom Isusom Kristom, da on bude naš život, naš oslonac i životni suputnik koji nas vodi u svoju blaženu vječnost, u sreću zauvijek. Da on jedini bude naša istina po kojoj promatramo svoj život i jedni druge – uvijek kroz ljubav Božju pokazanu u Sinu Božjemu i njegovoj Majci“, molio je biskup Rogić.

Kazao je da Gospa od Anđela znači Gospa – Majka nebeska. „Anđeli su zauvijek u slavi i zauvijek u milosti. Tamo nas Majka želi dovesti. U vječnu radost i trajnu sigurnost Neba.“

„Marija nas hrabri da prihvatimo nevolje kroz koje nam je proći jer ih Bog može i želi učiniti izvorom milosti za nas, putom spasenja za nas, putom u nebo, u vječnu sreću. Po onom, Mariji izrečenom: ‚Našla si milost u Boga‘ i mi smo sigurni kod Marije da se ta milost pretače na svakog tko se Mariji utječe“, poručio je predslavitelj.

„Zato smo, braćo i sestre, danas ovdje, da po uzoru na svetog Franju obratimo svoja srca Bogu, da se obnovi milost u našim životima, a to znači Božja prisutnost u svemu što radimo, u svim našim odnosima i u cijelom našem životu, da nam se otvore oči za Božju naklonost koja nam je iskazana i po današnjem slavlju. Da živimo od te milosti, svjesniji Božje ljubavi i Gospine brige za nas u svim nevoljama naših dana. Da Boga stavimo na prvo mjesto u našem životu i da sve ostalo dođe na svoje mjesto. Gospe od Milosti isprosi nam to i daj da u tome ustrajemo“, zaključio je homiliju biskup Rogić.

Na kraju slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio je gvardijan visovačkog samostana fra Marko Nimac.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor župe Lišane Ostrovičke.