Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić u Šibeniku zaredio dvojicu đakona

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić u subotu 27. studenog za đakone Šibenske biskupije zaredio je bogoslove Antu Vrcića i Šimu Pleadina.

Uz šibenskog biskupa i brojne svećenike, koncelebrirao je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Mons. Rogić u homiliji je rekao da je Božja riječ naviještena svima, a osobito bogoslovima Anti i Šimi koji stupaju u sveti red đakonata.

„Riječi proroka Izaije oslikavaju na što ste pozvani. Taj odlomak čitao je Isus u sinagogi i obznanio da se u njemu ispunila ova proročka riječ. Ona se i danas nastavlja ostvarivati po onima koji služe u Isusovo ime, pa i onda kada toga nisu svjesni. Donositi radosnu vijest ubogima, da ih Bog ljubi, da s njima trpi, da im je suputnik, spasitelj i izbavitelj i da to osjete po vašem djelovanju i blizini. Razveseliti ožalošćene jer Bog prašta, iscjeljuje i daje priliku novog početka. Nudi vječni život u radosti Neba. Umjesto ruha žalosti donosite ulje radosti. Umjesto duha očajna pjesmu zahvalnicu jer svaka nevolja ima svoj kraj. Bog je veći od svega. I od trpljenja. I od vremena. Njegovi su vjekovi. On u vječnost poziva, vječni život u blaženstvu njegove blizine“, poručio je biskup ređenicima.

Kazao im je da su pozvani u svijet unositi Kristovu poruku, Krista samoga koji je Put i Istina i Život. „Bogu darujete svoju mladost, talente, sposobnosti. Budite uzori vjernicima: u vladanju, u ljubavi, u vjeri i čistoći misli, riječi i djela, u poniznosti. Posvetite se produbljivanju svoga poziva i službe. Ne zanemarite milosnog dara poziva koji vam je darovan. Budite poučljivi i znajte poučavati u vjeri. Ustrajte u svakom dobru i nastojanju oko svoje povezanosti s Kristom.“

„Prijatelji ste Isusovi ako činite što vam On zapovijeda. Zove vas prijateljima jer vas je pohodio i odabrao i postavlja vas da idete i rod spasenja ljudskih duša donosite. U tim nastojanjima obećava dati vam sve što zaištete od Oca u njegovo Ime. A ključ svega je ljubav koja pobjeđuje sebičnost i daruje sebe za druge, kako Bog hoće“, poručio je između ostalog predslavitelj.

Vjernike je pozvao da ne posustanu u  molitvi za svećenike i nova duhovna zvanja, svećenika i redovnica. „Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom, Gospodar žetve, neće ostaviti neuslišanom“, dodao je.

Nakon homilije, biskup Rogić je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, znak dostojanstva i vlasti, te dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili poljubac mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.