Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško krstio peto dijete u obitelji Protulipac

Duga Resa (IKA)

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je na Nedjelju Božje riječi 23. siječnja misno slavlje u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, prilikom kojega je krstio Marka, peto dijete Katarine i Michaela Protulipac.

Supružnici Protulipac roditelji su još trojice sinova: Antuna, Ivana i Josipa, te kćeri Marte. Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik vlč. Željko Nestić, fra Anto Barišić i fra Ante Crnčević.

Mi, zajednica vjernika, Crkva, mi smo živo evanđelje, a to najbolje vidimo u krštenju 

Na početku misnoga slavlja biskupa Šaška, roditelje, kumove i sve okupljene vjernike pozdravio je vlč. Nestić izrazivši nadu u češći dolazak biskupa u župnu zajednicu u prigodi krštenja petog djeteta. Biskup Šaško u uvodu je obitelji Protulipac prenio čestitke i blagoslovne molitve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te naglasio kako je ova nedjelja nazvana Nedjeljom Božje riječi, kada “posebnu pozornost usmjerujemo na živu prisutnost Krista koji je Božja riječ, ali i na Sveto pismo. Bog je ostao prisutan s nama po svojoj Riječi; u njoj nam je prenesen dar života; po njoj nas Bog obnavlja u euharistiji, da bismo na zemlji živjeli vječnost. Danas je prigoda da sami, ali osobito u obiteljima, pročitamo neki odlomak iz Svetoga pisma koji govori našemu životu; da razmotrimo važnost Biblije u našim domovima; da nam ta Knjiga nad knjigama ne bude strana.”

Tumačeći liturgijska čitanja biskup Šaško istaknuo je kako “Evanđelje, kao ni ostali dijelovi Biblije, ne govori rječnikom suvremenih prirodnih znanosti, nego pripovijedaju smisao, donose molitve, zahvaćaju čitatelja i slušatelja, nude put sreće i traže čovjekov odgovor. Tako Biblija ne ostavlja ravnodušnim i ne može se razumjeti bez uranjanja u povijest s Bogom koju sažima Isus Krist. Ta Isusova povijest nastavlja se našim životima. Mi, zajednica vjernika, Crkva, po sakramentima smo Kristovo Tijelo; mi smo živo evanđelje. To najbolje vidimo u krštenju, gdje dijete krstimo u Isusa Krista. On svakoga od nas krštenih vodi iz smrti u život; u Njega kršteni – živimo vječno, jer je Bog vječan i dopustio nam da živimo u Njemu.”

“Ova ista obitelj, u istome obredu krštenja djeteta peti je put, a nov je život koji daruje Bog, koji čovjek prihvaća u molitvi, nadi i pouzdanju. Toliko je poslova roditelja, u domaćinstvu, na radnome mjestu koji nas zamaraju. Čini se da ponavljamo isto, a sve je u tome da ih prihvatimo u Božjemu Duhu, s ljubavlju. Tamo gdje je ljubav, sve je zanimljivo, novo, a gdje je nema – sve je dosadno, teško i zamorno”, naglasio je mons. Šaško.

Premda je Markovo evanđelje najkraće, u sebi čuva važne naglaske

Na kraju homilije biskup Šaško osvrnuo se na evanđelista Marka, s kojim ime dijeli krštenik, rekavši: “Premda je njegovo evanđelje najkraće, u sebi čuva važne naglaske, osobito na činjenici da je Isus Božji Sin, da je pravi Bog i pravi čovjek. To je srž, to određuje kršćansku vjeru, jer je samo s tom istinom moguć govor o spasenju, o uskrsnuću, o vječnoj sreći. U tu vjeru krstimo i maloga Marka, da bude svjedok Kristove Radosne vijesti i da njegov život bude prožet ljepotom Evanđelja.”

Na kraju svete mise župnik vlč. Nestić čestitao je obitelji Protulipac i zahvalio biskupu na dolasku. Liturgijsko slavlje pjesmom je animirao mješoviti župni zbor.