Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško u župi Špansko predslavio polnoćku na otvorenom

Zagreb (IKA)

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predslavio je misu polnoćku na svetkovinu Rođenja Gospodinova 2021. u Župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom Španskom.

Na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke ulice i Zagrebačke avenije župljani župe Špansko okupili su se u ponoć da bi proslavili svetkovinu Isusova rođenja.

„Vi, koji ste ovdje tijekom došašća doslovno poravnavali staze, otapali hladnoću i jačali pouzdanje, izgradili ste put kojim Bog ulazi u vaše živote, rađa se u vama i postaje svjetlo koje obasjava tamu u životima drugih ljudi“, rekao je vjernicima na početku slavlja mons. Šaško.

Naglasio je da mu je drago što je bio dio hoda te župe do čudesnog slavlja otajstva Božjeg utjelovljenja jer je ondje slavio i misu zornicu na otvorenom. „Teško da u Europi noćas postoji ovakakvo slavlje, župna zajednica ovakvoga svjedočenja vjere i ustrajnosti“, dodao je.

Vjernici kažu da su im te riječi, kao i biskupov dolazak dotaknule srca i dale im snagu za daljnja slavlja euharistija i okupljana na otvorenom, u svim vremenskim uvjetima, u nedostatku crkve, s nadom i vjerom da će jednoga dana biti izgrađena.

U homiliji je mons. Šaško istaknuo da ljepotu Božića vidi u tomu „da ona ništa ne traži, nikoga ne iskorištava, nego se daje“. „Ljudi kažu da sreću treba tražiti daleko, drugi kažu da je sasvim blizu; ali, savršena sreća nalazi se u kolijevci novorođenoga Djeteta“, dodao je.

„Tijekom došašća posebno smo se pitali ima li u našim životima mjesta za Boga. Ta provjera proizlazi kroz drugo pitanje: Ima li mjesta za čovjeka?“, rekao je davši odgovor: „Ovdje na ovoj ledini lako se vidi napetost između traženja i neosjetljivosti, u kojoj se čini da nema mjesta ni za ljude ni za Boga. A onda gledamo stvarnost vaše vjere, ljubavi i nade koja očituje koliko je mjesta i za Boga i za čovjeka.“

„Čestitajmo Božić u radosti jer smo Božji; u radosti u kojoj je ova ledina puna nade kakvu svijet ne može dati; predivna dvorana ispunjena Bogom u kojoj se obnavlje svijet“, zaključio je na kraju homilije biskup Šaško.

Misu su suslavili fra Ante Crnčević i župni upravitelj Marko Čolak. Pjevanje božićnih pjesama predvodio je zbor mladih.