Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško održao predavanje na Teološkom simpoziju Međunarodnoga euharistijskoga kongresa

Esztergom (IKA)

Sedmo plenarno predavanje u sklopu Teološkoga simpozija uoči početka Međunarodnoga euharistijskoga kongresa u subotu 4. rujna u Esztergomu u Mađarskoj održao je pomoćni zagrebački biskup mons. dr. Ivan Šaško pod naslovom „Euharistija kao sakrament pomirenja“.

Biskup Šaško istaknuo je da u široj perspektivi simpozija sakrament pomirenja također mora dobiti pozornost. U svom izlaganju govorio je o molitvama iz Rimskoga misala koje odražavaju povezanost između euharistije i pomirenja. Djelo pomirenja povezano je s Kristovom smrću i uskrsnućem, čiji se značaj ne proteže samo na čovjeka, već i na cijeli svemir, poručio je biskup Šaško.

U čovjekovu životu pomirenje nije plod vlastitih napora, nego uvijek – prije ljudskoga djelovanja – djelo je to Duha Svetoga, kazao je u predavanju zagrebački pomoćni biskup Šaško u Mađarskoj istaknuvši: „Promjena podrazumijeva povratak izvoru, želju za promjenom vizije i smjera napretka u smjeru ponovnoga rođenja i novoga života. U tom procesu čovjekova sloboda ima nezamjenjivu ulogu“, objasnio je biskup Šaško.