Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško: „Ostanite trajno povezani s Bogom u radosti, to je lijek protiv površnosti"

Zagreb (IKA)

U povodu početka nove školske godine zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je 9. rujna u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova misu sa zazivom Duha Svetoga za učenike, djelatnike i roditelje Nadbiskupske klasične gimnazije na zagrebačkoj Šalati.

„Ostanite trajno povezani s Bogom u radosti, to je lijek protiv površnosti”, poručio je u homiliji biskup Šaško učenicima, roditeljima i profesorima Nadbiskupske klasične gimnazije. Osvrćući se na sintagmu ‘škola za život’ istaknuo je da se u učenju ne treba zaboraviti mudrost koja vodi do izvorišta i smisla, jer „korist učenja nalazi se u traženju mudrosti, sreće, radosti, punine, to je potrebno i moguće u svakom području istraživanja i učenja”.

Svi su pozvani otkrivati ‘čudni put mudrosti’, te učiti za život, rekao je biskup, zapitavši što je život, kakav se život ima pred očima i u srcu kada se gledaju programi i nastavni materijali. „U našoj gimnaziji to uključuje cjelovito otajstvo života i život vječni, život vječni a ne samo prolaznost. I zar sama škola nije život, zašto bi škola i život bili suprotstavljeni”, istaknuo je propovjednik.

Nadalje je rekao da su u učenju važne i ocjene, jer treba učiti za školu da bi nešto moglo ostati za život izvan škole, te naglasio: „Svako znanje može biti korišteno za dobro, ali veću vrijednost od toga imaju poštenje, ljubav prema bližnjemu, marljivost, žrtva koja gleda vječnost. U odnosu na to odlučujući je odnos s Bogom, njegova primljena i darovana ljubav i čovjek stavljen u središte, ali ne čovjek sam za sebe nego u odnosu prema Bogu”.

Riječima svetoga Pavla – sve provjeravajte, dobro zadržite i svake se sjene zla klonite, biskup je potaknuo učenike da s radošću u srcu svjedoče da je Isus punina sve mudrosti i spoznaje, te da se trude naučiti što više. „Jer, to vaše znanje ne trebate samo vi za neku karijeru. To znanje treba i Crkva i hrvatsko društvo, i onaj čovjek usahle ruke kojega Isus u današnjem evanđelju stavlja pred nas. Njega gledajte i vjerujem da ćete otkriti kakva je to škola za život koja uključuje i vječni život”.

U novu školsku godinu u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji krenulo je 406 učenika, od prvog do četvrtog razreda, u 16 odjeljenja, rekla je ravnateljica prof. Ljuba Duvnjak. Dodala je kako je ova školska godina posebna za gimnaziju jer počinje priprema za iduću godinu i proslavu 100. obljetnice gimnazije da je s pravom javnosti. „Započet ćemo s jednim zajedničkim hodočašćem učenika, roditelja i djelatnika 26. listopada u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, te u Krašić kako bi naznačili utjecaj zagovoru sv. Josipa i zagovoru našeg blaženika Alojzija Stepinca.