Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević blagoslovio nove prostore Dječjeg vrtića u Pakracu

Pakrac (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević blagoslovio je u srijedu, 5. siječnja novouređene prostore Župe Uznesenja BDM u Pakracu za potrebe gradskog Dječjeg vrtića „Maslačak“, gdje se organizira predškolski vjerski odgoj.

Na obredu blagoslova sudjelovao je predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji Ivica Žuljević, domaći župnik Jozo Zorić, tajnik Matej Siluković, roditelji djece koja pohađaju Vrtić u novim prostorima, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“ Višnja Klobučar i pročelnica Ureda Grada Ivana Šušnjić.

Župnik Jozo Zorić u pozdravu je kazao kako se nalaze u zgradi u kojoj su do Domovinskog rata živjele i djelovale Milosrdne sestre svetog Križa, a koju je zaslugom pokojnog župnika Marka Pišonića i Grada Pakraca otkupila Župa Uznesenja BDM. Izrazio je radost što je Požeška biskupija pokrenula ostvarenje prenamjene zgrade za potrebe Dječjeg vrtića i zahvalio svima koji su pomogli projekt obnove, među kojima su uz Požešku biskupiju Grad Pakrac, Požeško-slavonska županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te vjernici pakračke Župe.

Predvodeći obred blagoslova, biskup Škvorčević je na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka u homiliji podsjetio kako je Isus primao djecu, blagoslivljao i polagao na njih ruke, istaknuvši da je njihovo kraljevstvo nebesko. Kazao je da u dječjoj bezazlenosti, iskrenosti, dobronamjernosti, povjerenju, velikim očekivanjima od drugih, otvorenosti za novo, radosti u zajedništvu i igri Crkva prepoznaje model vjernika. Biskup je spomenuo kako je zbog toga Dječji vrtić ustanova u kojoj nisu samo djeca koja uče od odraslih, nego i stariji od djece, i kako odgajateljice svojim pristupom na svoj način trebaju biti Isusovo srce koje voli djecu i ruke kojima ih on grli, pomažući im da u njegovoj blizini duhovno rastu te postaju cjelovite osobe. Podsjetio je na znakovitost blagoslova vrtićkih prostora u božićno vrijeme kad svećenici pohađaju vjerničke domove i blagoslivljaju obitelji, promičući svijest kako su brak i obitelj Božje ustanove. Naglasio je da blagoslivljajući nove vrtićke prostore nije pred nama prvenstveno zgrada, nego djeca, njihovi roditelji i obitelji, te da tako potvrđujemo kako je Vrtić sastavni dio obitelji, a obitelj da pripada Vrtiću, i da je župa kao velika obitelj na svoj način prisutna u Vrtiću, a Vrtić u župi. Poželio je da takvo ozračje vlada u djeci, odgojiteljicama i roditeljima, da u ovim prostorima žive uzajamnost dobrote, plemenitosti i ljubavi te Vrtić bude jaka točka u Gradu Pakracu gdje se živi od blizine Božje. Izrazio je radost što Požeška biskupija, otvarajući ove župne prostre, može u okviru svojih drugih nastojanja na odgojno-obrazovnom području, očitovati potporu pakračkim obiteljima u odgoju njihove djece.

Potom je biskup zajedno sa župnikom Zorićem i predstojnikom Žuljevićem prošao kroz cijelu zgradu te blagoslovio obnovljene prostore Vrtića.