Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević krstio četvrto dijete ravnatelja Katoličke osnovne škole u Virovitici

Zagreb (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 27. kolovoza u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici središnje župno euharistijsko slavlje i krstio Rafaela, četvrto dijete Ivana Mikolića i supruge Darije.

Na početku mise župnik fra Ivica Jagodić uputio je biskupu Škvorčeviću izraze dobrodošlice.

Uvodeći u slavlje biskup je podsjetio kako je od velike vrućine veća radost koju želi podijeliti s obitelji Mikolić zbog rođenja i krštenja njihova četvrtog dijeta. Spomenuo je kako redovito dolazi krstiti peto i daljnje dijete u obitelji, ali je taj put prihvatio krstiti i četvrto dijete jer mu je otac Ivan ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, da bi na taj način podijelio radost i s katoličkom školskom obitelji Požeške biskupije i s vjernicima Župe sv. Roka u Virovitici. S poštovanjem i zahvalnošću pozdravio je roditelje malog Rafaela i okupljene župljane, podsjetivši da po tom krštenju „svi postajemo duhovno mlađi i bogatiji”.

U homiliji biskup je rekao kako mu je nedavno dospjela u ruke knjiga koja je pod engleskim naslovom „Who is who in Croatia?” tiskana u Hrvatskoj, a u kojoj autor po nekim svojim mjerilima opisuje „tko je tko u Hrvatskoj”, nabrajajući sportaše, političare, pjevače, one koje obično nazivamo „celebrity” i još neke druge. Biskup je zapitao nazočne kada će oni doći na red u „Who is who in Croatia?” kao i drugi vjernici u Hrvatskoj koji nastoje živjeti pripadnost Isusu Kristu u njegovoj Crkvi? Kazao je da je Isus na svoj način dao odgovor na to kad je – kako je naviješteno u evanđelju – svojim učenicima postavio pitanje kod Cezareje Filipove: „Što kažu ljudi, tko sam ja?“

Time nas je poučio da prije nego li postavimo pitanje tko smo mi, upitamo tko je Isus Krist za nas u Hrvatskoj, jer se u njemu razlučuje i odlučuje tko je svaki pojedini od nas i svi mi zajedno, upozorio je biskup. Naime, na Petrov odgovor: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga”, uslijedila je Isusova tvrdnja tko je Apostol: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesim”“. U spomenutom evanđeoskom prizoru u Cezareji Filipovoj ispunila se Izaijina proročka riječ iz prvog čitanja, gdje je prikazano kako je po Božjem nalogu smijenjenoga korumpiranog kraljevskog službenika Šibnu zamijenio novi upravitelj Elijakim, kojem je povjeren „ključ od kuće Davidove”, ustvrdio je biskup.

Poručio je sudionicima slavlja da je Isus Krist svakoga od njih u krštenju proglasio tko su oni u Hrvatskoj, opunomoćio ih da budu njegova braća i sestre, Božji sinovi i kćeri, kojima je žrtvom svoje ljubavi na križu priskrbio tu ovlast te je u tom njihov pravi identitet. Kazao im je da su na pitanje tko je tko u Hrvatskoj oni već uzvratili Petrovim odgovorom, kad su se među ostalim prigodom posljednjeg popisa pučanstva očitovali kao vjernici katolici. Time su javno posvjedočili da njihov identitet nije u onom što oni mogu i znadu učiniti, istaknuo je biskup, nego ono što je u njima i po njima ostvario Isus Krist, kad ih je u krštenju prigrlio kao svoju braću i sestre, te ih snagom Duha Svetoga poimence ugradio u zajedništvo svoje Crkve na čelu s Petrom i njegovim nasljednicima, kojima je dao ovlast vezivanja i razvezivanja, otključavanja i zaključavanja, zajamčivši da snagom njegove uskrsne pobjede nad zlom i smrću „vrata paklena neće je nadvladati”. Pozvao je sudionike slavlja da si posvijeste kako oni nipošto nisu beznačajni u Hrvatskoj te da probude ponos što pripadaju Isusu Kristu, što su njegovo veliko djelo po krsnoj milosti i životu u skladu s njome.

Kazao je da će Isus Krist i malog Rafaela u krštenju odjenuti u odjeću Sina Očeva, preporoditi ga u snazi svoje pobjedničke ljubavi s križa, i na taj način dodijeliti mu svoj status i mjesto u Hrvatskoj. Po krštenju on će biti ugrađen u zajedništvo Isusove Crkve u konkretnoj virovitičkoj župi sv. Roka, u našoj Požeškoj biskupiji, ustvrdio je biskup. Poželio je da se sudionici slavlja ove ljetne, vruće i sparne nedjelje obnove u svježini vjere kojom prepoznaju tko su oni, i da kršćanski identitet žive radosno i zauzeto u našem društvu. Pozvao ih je da međusobnim praštanjem i milosrđem šire moć Isusova križa koju su u krstu i drugim sakramentima primili, da to čine ponajprije u braku i obitelji, svjedočeći da je Isus Krist prvi među njima. Zamolio je Boga da blagoslovi prve duhovne korake malog Rafaela, kako bi uz pomoć svojih roditelja i svih nas, rastao kao zajedničar Isusove Crkve i bilo prepoznatljivo čiji je on u Hrvatskoj i čija je ona po njemu.

Na kraju misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima što je njihovo četvrto dijete krsno preporođeno i na taj način postalo član Crkve, ugrađeno u Isusov živi organizam. Čestitao je i svim župljanima na čelu sa župnikom, jer je po novo krštenom djetetu njihova župa postala duhovno bogatija. Župniku i drugoj braći franjevcima zahvalio je za sve što čine u virovitičkoj župi sv. Roka, čestitajući im svetkovinu njihova zaštitnika koju su nedavno proslavili. Izrazio je radost zbog ponovnih susreta idućih dana na marijanskim hodočašćima u Pleternici i Voćinu. Na članove obitelji Mikolić i sve sudionike slavlja zazvao je Božji blagoslov.

Nakon mise biskup se u pastoralnoj dvorani susreo s članovima obitelji Mikolić, kumovima i drugom rodbinom, napose s njihovom brojnom djecom te uručio darove za novokrštenika i njegovu braću i sestre.