Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević posjetio obitelji nastradale u nevremenu

Rešetari (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji rešetarskog župnika Josipa Bogovića i tajnika Mateja Silukovića pohodio je u subotu 10. lipnja, nakon slavlja svete potvrde u Orubici, obitelji koje su najteže stradale u nevremenu koje je dva dana ranije pogodilo taj kraj.

Iznenadno veliko nevrijeme u Rešetarima u četvrtak 8. lipnja ostavilo je razorne posljedice u određenom broju obiteljskih kuća. Voda je provalila u neke kuće i u sve dvorišne zgrade, unijela veliku količinu mulja te uništila kućanske aparate i strojeve, kao i nasade u vrtovima.

Župnik Bogović najprije je biskupu Škvorčeviću posvjedočio kako je podrum župne crkve bio napunjen vodom i muljem. Svratili su u dom obitelji Miroslava i Ljubice Jelčić, kojima su nastradale dvorišne zgrade, strojevi i automobil. Domaćini su kazali požeškom biskupu da, unatoč mnogim uništenim dobrima u poplavi, smatraju kako nije sve izgubljeno jer je prošlo bez ljudskih žrtava te će svojim radom nastojati nadoknaditi nanesenu štetu.

Zatim je mons. Škvorčević posjetio Dragicu Penić, kojoj je voda nanijela štetu električnim uređajima u kući i uništila određena dobra u dvorištu. Posjetio je potom obitelj Marijana i Slavice Kožulj, koji žive nasuprot mosta male protočnosti gdje se izlijevala voda iz kanala te su, uz kuću pored mosta koja je bila gotovo do krova u vodi, bili među prvima na udaru bujice. Istaknuli su da su im poplavljeni nasadi u vrtu, kao i automobili i mehanizacija koja se nalazila u dvorištu. Biskup Škvorčević posjetio je i Katu Maras, koja je svjedočeći određenu vedrinu raščišćavala prostore svoga doma i dvorišta. Njoj je voda prodrla u podrum kuće i garažu te poplavila cijelo dvorište, odnijevši ono što se u njem nalazilo.

Požeški biskup kazao je stradalim obiteljima da je svojim pohodom njihovim domovima želio iskazati im svoju blizinu i pažnju, posvjedočiti duhovnu solidarnost, upoznati se s razmjerima štete. Poželio je da se u njihovim srcima ne nastani gorčina ili ljutnja, nego da s pouzdanjem u Boga i uz pomoć dobrih ljudi nastoje postupno popraviti nanesenu štetu. Određenim obiteljima pružena je i prva novčana pomoć Požeške biskupije.

Župnik Bogović pratit će ono što će pojedine obitelji poduzimati u saniranju nastalih šteta te biti na pomoć biskupijskom Caritasu da pruži daljnju pomoć u okviru svojih mogućnosti. Sve obitelji izrazile su biskupu zahvalnost što ih se sjetio u nevolji.