Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio kandidate za Bogoslovno sjemenište

Požega (IKA)

Apostolski upravitelj Požeške biskupije mons. Antun Škvorčević primio je u ponedjeljak 3. lipnja u Biskupskom domu u Požegi petoricu mladića koji su kao svećenički kandidati podnijeli molbu za primitak u Bogoslovno sjemenište.

U pratnji svojih župnika Krunoslava Siroglavića, Tomislava Pavlovića, Marija Cimbala, Marija Večerića i Zdravka Radoša pristupili su Petar Deskar iz Župe sv. Ivana Krstitelja u Špišić Bukovici, Martin Hrmo iz Župe sv. Josipa u Lipovljanima, Matej Marjanović iz Župe Marije Kraljice i sv. Jurja Mučenika u Davoru, Matej Raljević iz Župe sv. Terezije u Požegi i Valentino Raptavi iz Župe Presvetog Trojstva u Turnašici. Na prijemu je sudjelovao i Tomislav Dokoza, biskupski delegat za bogoslove.

Biskup je pozdravio kandidate i njihove župnike, izrazivši radost što su mladi ljudi otkrili u sebi Božje tragove i ozbiljno ih shvaćaju. Podsjetio ih je kako je taj trag u njima veoma diskretan, jer Bog poštuje njihovu slobodu. Istaknuo je da je pred njima pitanje hoće li ga prihvatiti ili krenuti nekim drugim putem. Ustvrdio je da nasljedujući Božji poziv idu putem za koji ih je on smislio, a u suprotnom se dovode u opasnost da se Božje djelo u njima zagubi, na što mogu utjecati i okolnosti u kojima se nalaze. Potaknuo ih je da svojom slobodom prihvate Božji poziv i nastoje ga njegovati i pročišćavati kako bi jednog dana postali svećenici. Zahvalio im je za mladenačku pozornost kojom su otkrili Božji poziv i donijeli odluku da ga slijede. Kazao je da na tom putu nisu sami, jer iza njih stoji Crkva, njihova biskupija i župa, kao i njihove obitelji i brojni molitelji koji ih duhovno prate. Protumačio im je što je Bogoslovno sjemenište i Bogoslovni fakultet te način na koji će se u jednoj i drugoj ustanovi moći izgrađivati u hodu prema svećeništvu. Predstavio im je uvjete koje je potrebno ispuniti za upis u Bogoslovno sjemenište i na Teološki fakultet. Uslijedio je osobni razgovor sa svakim kandidatom, u kojem je biskup nastojao provjeriti motive i razloge njihova opredjeljenja za svećeništvo. Pred kandidatima je još ispit državne mature te će o njemu ovisiti konačna odluka o njihovu prijemu u Bogosloviju.