Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić zahvalio svima na suradnji u ostvarenju Božje vizije svijeta

Dubrovnik (IKA)

Dubrovačka biskupija, uz svećenike, redovnike, redovnice, suradnike i vjernike, priredila je u utorak, 18. prosinca u nekadašnjem samostanu sv. Klare gdje je smješten Biskupski ordinarijat  u Dubrovniku božićno primanje za predstavnike vjerskog, kulturnog, akademskog i političkog života, kao i za sve ljude dobre volje.  Na božićnom primanju okupljenima se prigodnim riječima obratio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Božićno primanje u Dubrovačkoj biskupiji/Foto: Angelina Tadić

„Vuk će prebivati s jagnjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti, a djetešce njih će vodit’. Krava i medvjedica zajedno će pasti, a mladunčad njihova skupa će ležati, lav će jesti slamu k’o govedo. Nad rupom gujinom igrat će se dojenče, sisanče će ruku zavlačiti u leglo zmijinje. Zlo se više neće činiti, neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj: zemlja će se ispuniti spoznajom Jahvinom kao što se vodom pune mora“, citirao je biskup na početku riječi proroka Izaije.

Nastavio je kako mi kršćani vjerujemo da je Bog u Božiću, u kojemu je u betlehemskom Djetetu postao S nama Bog, jedan od nas, započelo ostvarenje te veličanstvene vizije svijeta.

Ta vizija još nije u potpunosti dovršena i kršćani je shvaćaju kao svoju zadaću. To poslanje kršćana Isus je sažeo u molitvu: „Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje!“ (Lk 1, 2), ali i poslanje: „Idite! Evo šaljem vas kao ovce među vukove. … U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’“ Otajstvo Božića , u kojemu promatramo  Sina Božjega i iz kojega crpimo milosnu snagu, nam zacrtava put, kazao je biskup te istaknuo: „Taj put nije put moći i vladanja. Taj put je put nemoći i služenja, put Govora na gori.“

Na prijemu je biskup također zahvalio svim svojim suradnicima, zaposlenicima, članovima različitih biskupijskih, ali i župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća što su svojim doprinosom pomogli Dubrovačkoj biskupiji i njemu, njezinom pastiru, hoditi  tim putem. Istaknuo je njihov „možda mali i nevidljiv u svijetu suprotnosti u kakvom živimo, ali ipak vrijedan i neophodan, doprinos u izgradnji Božjeg kraljevstva i ostvarenju one vizije svijeta koja je u Božiću imala svoj veličanstven iskorak Boga u našu ljudsku povijest, a koja treba i nas, naš doprinos, da bi se mogla nastavila u prostoru i vremenu, za nas je taj prostor ova biskupija i vrijeme ovo naše vrijeme, do svog konačnog ostvarenja.“ Riječi zahvalnosti izrekao je i svima koji su došli na primanje i koji na različite načine surađuju s biskupijom: „Vi ste mi, zapravo, najvrjedniji dar. Mi smo to jedni drugima. Naša zajednička prisutnost na ovom slavlju, kojoj razlike među nama nisu bile smetnja, nego poticaj i obogaćenje, najbolji su znak da smo svi zajedno barem jedan korak bliže ostvarenju one proročanske vizije o boljem svijetu, vizije koja je svoj odlučan iskorak u naš svijet učinila o Božiću, onom prvom, a želi ga, na otajstven način, ali s našim doprinosom, nastaviti i o ovom Božiću“.

Poticajnim razmišljanjem Henria J. M. Nouwena o predokusu kraljevstva mira dubrovački biskup je završio pozdravni govor: „Veličanstvena vizija o kraljevstvu velikoga, vječnog mira u kojem je nadvladano svako nasilje i svi ljudi – muževi , žene i djeca – žive skupa u miru i jedinstvu s prirodom, poziva nas da ovo kraljevstvo ostvarimo već u našem svakodnevnom životu.

Umjesto da sanjarimo o tome danu, potaknuti smo da predokusimo što nam je obećano. Kad god oprostimo svome bližnjemu, kad god nasmijemo dijete, kad god pokažemo sućut prema onome koji trpi, kad god napravimo buket cvijeća, zaštitimo životinju, izbjegnemo onečišćenje, ukrasimo svoj dom i obrađujemo svoj vrt, zauzmemo se za mir i pravdu među ljudima i narodima  (ma zapravo činimo one velike i važne stravi o kojima pišu novine i one male svakodnevne stvari koje nitko ne primjećuje, ali su znak ljubavi i predanosti) mi dopuštamo da ova vizija postane djelić stvarnosti.

Ovu viziju jedni drugima moramo neprestano stavljati pred oči. Kad god ona u nama oživi, smoći ćemo novu snagu da ju živimo upravo ondje gdje jesmo. Umjesto da nas ova vizija udaljuje od života, ona nas potpuno uključuje u život.“

Na kraju je svima čestitao Božić i poželio blagoslovljenu novu 2019. godinu.

Svoje čestitke izrekli su također Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika uime gradonačelnika Grada Dubrovnika, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, dubrovački imam Salkan ef. Herić ispred Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik te đakon Miro Bošković, ispred Srpske pravoslavne crkvene općine u Dubrovniku.

Moderator božićnog prijema bio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Glazbom je susret pratio Dubrovački gudački kvartet, a okupljeni su u neformalnom druženju imali prigodu čestitati jedni drugima Božić i blagdane koji dolaze.

Na prijemu su predstavljeni javnosti festanjuli Feste sv. Vlaha 2019. godine pomorac Ivica Lončarica i zanatlija Pero Butijer, kojima je dubrovački biskup uručio dekrete. Također je najavljeno kako će središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha sljedeće godine predvoditi hvarski biskup mons. Petar Palić.