Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Večerin slavio euharistiju i podijelio sakrament krsta u Đurđinu

Đurđin (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin pohodio je na Četvrtu korizmenu nedjelju, 27. ožujka Župu sv. Josipa Radnika u Đurđinu, gdje je predslavio župno euharistijsko slavlje.

Govoreći o u Evanđelju navještenoj prispodobi o povratku izgubljenog sina, biskup Večerin je u homiliji rekao da taj, jedan od najpoznatijih svetopisamskih tekstova, osobito kada ga se razmatra u vremenu korizme, nosi u sebi najozbiljniji poziv na obraćenje.

„Oba sina, i mlađi i stariji, u teškoj su zabludi o svom ocu. Ne razumiju njegovu ljubav i zbog toga nisu kadri u njegovu domu doživjeti sreću i zadovoljstvo koje im otac pruža. Oni ga gledaju kao gospodara kojemu trebaju služiti. Mlađi zato uzima svoj dio baštine i odlazi. On misli da će negdje drugdje, daleko od oca slobodan pronaći sreću i mir. Učiniti takvo što živome ocu značilo je duboko ga poniziti. Povratak mlađeg sina nije motiviran iskrenim kajanjem zbog toga što je iznevjerio oca. On se vraća radi toga da koliko-toliko ublaži svoju bijedu. Da nije ostao bez ičega, ne bi vjerojatno niti razmišljao o povratku. Zato tek kada je došao k ocu i suočio se iznova s njegovom ljubavlju, pred njim je teški zadatak obraćenja. U ozračju očeve ljubavi, on tek sada treba potpuno očistiti svoju savjest od svih grijeha, zabluda i natruha ohole sebičnosti“, kazao je biskup.

„Potpuno isti problem ima i stariji sin. On nije otišao iz očeve kuće, ali se svejedno u njoj ne osjeća dobro. U sebi gaji duboko nezadovoljstvo i gorčinu prema ocu. Smatra se pravednikom koji ne treba obraćenje te je zato nezadovoljan i prigovara ocu zašto je raširenih ruku primio natrag njegova grješnog brata. On misli da očevu naklonost treba zaslužiti. To nije smisao naših molitava, postova i dobrih djela. Čašćenje Boga o kojem imamo iskrivljenu sliku neće nas učiniti istinski radosnima“, rekao je, između ostalog, mons. Večerin.

Tijekom mise subotički biskup krstio je Iliju, sedmo dijete đurđinskih župljana Zdenka i Jasne Dulić.

Uz biskupa misu je suslavio župnik Daniel Katačić.