Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Veres: Na euharistijskom kongresu snažno ozračje molitve i dijaloga

Zagreb (IKA)

Nekoliko dana prije dolaska pape Franje u Budimpeštu gdje će na Trgu heroja predvoditi završno euharistijsko slavlje Međunarodnoga euharistijskog kongresa, predsjednik Mađarske biskupske konferencije biskup András Veres osvrnuo se u razgovoru za Vatican News na neočekivano veliko sudjelovanje vjernika, ozračje molitve i tišine te radosno iščekivanje Papina dolaska u nedjelju 12. rujna.

Istaknuo je važnost toga događaja za bolje poznavanje njegove zemlje, te na zauzimanje Crkve u Mađarskoj u zaštiti kršćanskih vrijednosti, djece, obitelji i braka.

Primijetivši kako se Mađarska nalazi u središtu Europe, napomenuo je da njezin položaj daje mogućnost za susret između Pravoslavne Crkve i zapadne, Katoličke Crkve, što se doista i ostvaruje, jer su na kongresu prisutni brojni biskupi i kardinali s Bliskog istoka koji svjedoče o trpljenju i progonima koje trpe u zemljama tog područja.

Ističući pak važnost euharistijskoga kongresa i prisutnosti pape Franje za Crkvu u Mađarskoj, kao i za cijelu zemlju, primijetio je da masovni mediji često ne daju ispravnu, istinitu informaciju o Mađarskoj i o crkvenom životu u Mađarskoj, te izrazio nadu da će njihovo svjedočanstvo o tomu koliko im je stalo do kršćanskih vrijednosti, djece, obitelji i braka u stvarnosti, a ne samo na riječima, pomoći shvatiti koliko se i danas u toj zemlji štite Crkva i kršćanske evanđeoske vrijednosti. Tomu se nadamo, uz naše svjedočanstvo da, nakon mnogo godina ateizma i komunizma Crkva živi, štoviše, raste, unatoč brojnim problemima vezanima, primjerice, uz sekularizaciju, kao i drugima kojih ima u zapadnim zemljama, istaknuo je biskup Veres.

Na euharistijskom kongresu u Budimpešti sudjeluje i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će u petak 10. rujna predvoditi jutarnju molitvu i održati homiliju.

Nakon završetka kongresa papa Franjo će istoga dana otputovati u Slovačku gdje će se zadržati do 15. rujna. Tijek cijeloga putovanja moći će se pratiti putem programa Vatikanskoga radija na hrvatskom jeziku, koji će se emitirati iznimno i u utorak 14. rujna.