Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Vidović predvodio obrede Muke Gospodnje kod hvarskih benediktinki

Hvar (IKA)

Hvarski biskup Ranko Vidović slavio je obrede Muke Gospodnje na veliki petak, 29. ožujka, u samostanskoj crkvi svetoga Antuna opata kod benediktinki u Hvaru.

Osim hvarskih benediktinki, u bogoslužju Velikoga petka sudjelovali su i vjernici iz Hvara. Naviještena je Muka Gospodina Isusa Krista po Ivanu. Nakon sveopće molitve, hvarski je biskup otkrio raspelo te je uslijedilo klanjanje križu.

U kratkome obraćanju redovnicama i pristiglim vjernicima, biskup Vidović potaknuo ih je da na Veliki petak njeguju vlastiti mir, tišinu i sabranost. Uputio ih je na važnost razmišljanja o svetim otajstvima koje Crkva slavi. Savjetovao je, pritom, vjernike da na Veliki petak ne gledaju televiziju, te im je, ako baš trebaju, predložio da prate pobožnost Križnoga puta u rimskom Koloseju.

„Razmišljajmo o ovim otajstvima, nemojmo ovih dana biti površni. Neka ovi događaji ispune dubine našega srca. Uronimo, braćo i sestre, u otajstva koja slavimo“, poručio je okupljenima hvarski biskup. Poslužio se i biblijskim događajem o Isusu koji se za oluje nalazio na Galilejskome moru i spavao. „Nije Isus spavao, nego su ga apostoli uspavali. Isus, brate i sestro, ne spava u mom i tvom životu. Probudimo ga, dopustimo Isusu da živi među nama i da djeluje u nama“, poručio je mons. Vidović.