Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Biskupske konferencije Triveneto u posjetu Crkvi u Hrvatskoj

Zagreb/Marija Bistrica (IKA)

Biskupi Biskupske konferencije Triveneto predvođeni svojim predsjednikom, venecijanskim patrijarhom Francescom Moragliom borave od 11. do 13. ožujka u posjetu Crkvi u Hrvatskoj.

Prvoga dana, u ponedjeljak 11. ožujka posjetili su Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Biskupe je primio rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević koji ih je kratko upoznao s poviješću svetišta koje svake godine posjeti između 600 i 800 tisuća hodočasnika. Biskupi crkvene pokrajine Triveneto slavili su također večernju misu u bazilici svetišta. Misa je slavljena na talijanskom i hrvatskom, a propovijedao je nadbiskup Gorizije mons. Carlo Roberto Maria Radaelli.

Drugog dana svog boravka u utorak 12. ožujka biskupi sjevera Italije će se susresti s više hrvatskih biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije, posjetiti urede, tijela i ustanove HBK te Župu i Spomen dom blaženome Alojziju Stepincu u Krašiću. Za srijedu 13. ožujka predviđen je susret članova BK Triveneto sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Biskupska konferencija Triveneto jedna je od šesnaest talijanskih crkvenih pokrajina. Ima petnaest biskupija i isto toliko biskupa i broji ukupno 3.527 župa. Predsjednik BK Triveneto je venecijanski patrijarh Francesco Moraglia, potpredsjednik je mons. Ivo Muser, biskup biskupije Bolzano-Bressanonea a tajnik mons. Giuseppe Pellegrini, biskup biskupije Concorde-Pordenone.