Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi SAD-a i Kanade zajedno obnovili posvetu svojih zemalja Majci Božjoj

Washington (IKA)

Američki i kanadski biskupi ujedinili su se u molitvi za prestanak pandemije koronavirusa te su obnovili posvetu svojih zemalja Blaženoj Djevici Mariji, javlja Catholic News Agency.

1. svibnja su biskupi u Washingtonu, Los Angelesu, Torontu i Montrealu predvodili slavlja u čast Blažene Djevice Marije. SAD i Kanadu biskupi su već nekoliko puta povjerili Majci Božjoj, a sada su to učinili ponovno, moleći za prestanak pandemije.

SAD su posvećene Mariji 1792., a 1847. je posveta obnovljena te je Marija izabrana za zaštitnicu te zemlje kao Bezgrješno Začeće. Od tada su američki biskupi posvetu obnavljali još nekoliko puta.

Kanada je posvećena Mariji 1947. na Nacionalnom marijanskom kongresu, nakon kojega je posveta obnovljena još dva puta.

Predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez Velasco predmolio je obnovu posvete SAD-a Blaženoj Djevici Mariji, moleći ju da „svrne svoje milostive oči“ i „pomogne svojoj djeci u ovom izazovnom vremenu, kada mnogi umiru“, a vjera se „nalazi na kušnji“. Nadbiskup Gómez je ponovio poziv pape Franje vjernicima da u svibnju iznova otkriju „ljepotu moljenja krunice u svojim domovima“ nadodavši izreku časnog sluge Božjega Patricka Peytona: „Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno.“

Na drugom kraju SAD-a, nadbiskup Washingtona Wilton Daniel Gregory istovremeno je predslavio liturgiju u Nacionalnom svetištu Bezgrješnog Začeća. Molio je Marijin „zagovor za potrebe cijele zemlje“ te za rast u vjeri, nadi i ljubavi.

Preko granice, u Kanadi, posvetu svoje zemlje Blaženoj Djevici Mariji obnovili su nadbiskup Toronta kardinal Thomas Christopher Collins te nadbiskup Montreala Christian Lépine. Nadbiskup Lépine je o Mariji „uzoru svetosti“ i „uzoru življenja u skladu s Božjom voljom“ kazao: „Kroz jednostavnost njezina života možemo promatrati djelatnu Božju prisutnost u našem životu. Marija je postala most, veza između Boga i nas. Ona moli s nama i za nas. Marija je vodila jednostavan ali težak život: Marija poznaje bol i patnju.“, prenosi CNA.