Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi SAD-a završili duhovne vježbe na koje ih je okupio Papa

Chicago (IKA)

Američki biskupi završili su 8. veljače duhovne vježbe na kojima su se na želju pape Franje okupili 2. siječnja u sjemeništu Mundelein u Chicagu pod vodstvom propovjednika Papinskoga doma kapucina o. Raniera Cantalamesse. Sveti Otac pozvao je, naime, sve biskupe SAD-a na tjedan dana molitve u kontekstu skandala seksualnih zlostavljanja i prešućivanja u mjesnoj Crkvi.

Tema meditacija preuzeta je iz Evanđelja po Marku: „I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati” (Mk 3,14). Papa im je na početku duhovnih vježbi uputio i posebno pismo u kojem ih hrabri na borbu protiv „kulture zlostavljanja“ i krize vjerodostojnosti Crkve, te ih upozorava na opasnost podjela. Biskupska konferencija SAD-a nije se još oglasila o tijeku susreta.

Prema podacima koje je jedan od biskupa objavio na Twitteru, u duhovnim vježbama sudjelovalo je oko 280 od ukupno 271 aktivnih biskupa i njih 185 umirovljenih. U tijeku susreta pred zgradom sjemeništa svaki se dan okupljala i nekolicina prosvjednika protiv zlostavljača u Crkvi, prenosi Kathpress.

Papa Franjo sazvao je predsjednike svih biskupskih konferencija u svijetu u Vatikan gdje će se od 21. do 24. veljače savjetovati s voditeljima vatikanskih ustanova i redovničkim poglavarima i poglavaricama o djelotvornijoj zaštiti djece i ranjivih odraslih u Crkvi. Cilj je toga dosad jedinstvenoga susreta posvijestiti odgovornima u Crkvi puni doseg katastrofalnih posljedica seksualnog zlostavljanja od strane klera za adolescente, ističe se u najavi Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Ključne riječi:
biskupi SAD zlostavljanje