Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupija Aachen želi javno imenovati počinitelje zlostavljanja

Aachen (IKA)

Biskupija je u ponedjeljak 8. svibnja objavila da je imenovanje počinitelja i osumnjičenika „od posebne važnosti kada se radi o seksualnom nasilju“, pa je „nakon intenzivnih konzultacija“ odlučeno da se imena objave javno. Počinitelji su „oni koji su ili osuđeni ili koji su, prema uvjerenju Crkve u Aachenskoj biskupiji, bili ili jesu počinitelji“, izvještava Vatican News.

Biskupija je također priopćenjem pozvala pogođene da se jave. „Oni koji su pogođeni moraju imati povjerenja u sebe i ne bi trebali imati nikakva nova iskustva nemoći“, objasnio je biskup Helmut Dieser. „Osobna prava počinitelja sekundarna su u odnosu na zaštitu i interese pogođenih“, naglasio je Christoph Urban, voditelj odjela osoblja PIA-e (Prävention – Intervention – Ansprechpersonen; prevencija – intervencija – kontakt osobe). „Moramo nastaviti rasvjetljavati mračno polje. Svaki slučaj treba razmatrati pojedinačno.“

U dogovoru s različitim tijelima koja nadziru i prate obradu podataka, interdisciplinarni stručnjaci trebali bi razviti sustav koji služi kao osnova za javno imenovanje počinitelja. Kako navode iz biskupije, do jeseni bi trebala biti predstavljena podloga za to. Prema Urbanovim riječima, ključno je da je to imenovanje provjerljivo i da je u skladu s pravom. Trebalo bi objaviti ne samo imena počinitelja navedenih u izvješću iz 2020., nego i u opravdanim pojedinačnim slučajevima.

Uz stalno savjetodavno osoblje i neovisno istražno povjerenstvo, u proces je uključeno i vijeće žrtava. U studenom 2020. minhensko odvjetničko društvo Westphal Spilker Wastl objavilo je neovisno izvješće o seksualnom nasilju u biskupiji Aachen.

Izbjegavati retraumatizaciju

Pri javnom imenovanju počinitelja koji su bivali raspoređeni u inozemstvo, opet je potreban poseban senzibilitet s obzirom na pogođene. U nekim dijelovima svijeta žrtve seksualnog nasilja još uvijek se okrivljuju za zločin te se isključuju iz zajednice i stigmatiziraju.

Kako bi se izbjegla ponovna traumatizacija i kako bi svaki slučaj mogli popratiti potrebnom osjetljivošću, biskupija Aachen želi ponuditi dodatnu potporu i pomoć usporedno s javnim imenovanjem. One će se dalje proširivati ​​u skladu s izradom koncepta. Prema priopćenju, biskupija Aachen ne želi blisko surađivati ​​tek s neovisnim osobama za kontakt, već i s neovisnim centrima za savjetovanje i psiholozima, izvještava Vatican News.

Ključne riječi:
biskupija aachen zlostavljanje