Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijska klasična gimnazija u Dubrovniku proslavila Dan škole

Dubrovnik (IKA)

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku proslavila je u petak 19. svibnja Dan škole svečanim misnim slavljem i prigodnim programom učenika u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku.

Euharistijsko slavlje predvodio je bivši učenik i kasnije nastavnik u školi, a sada generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

Koncelebrirali su ravnatelj škole mr. don Josip Lebo, superior isusovačke rezidencije o. Mirko Nikolić  i isusovac o. Jerko Šimić. Pjesmom je svečanosti liturgije pridonijela školska klapa pod vodstvom prof. Marije Manjić. Uz učenike, profesore i školsko osoblje slavlju Dana škole priključili su se roditelji, ravnatelji drugih škola, predstavnici grada i županije te drugi uzvanici, a na poseban način skupina profesora i učenika Katoličkog školskog centra sv. Josipa iz Sarajeva s kojim je škola ove godine ostvarila suradnju.

U propovijedi je generalni vikar kazao kako je jedan od najljepših načina za slavlje Dana škole, koji je prigoda i za prisjećanje na cijelu njezinu povijest, upravo euharistija jer je ona u svom značenju i zahvala.

Spominjući svetkovinu Uzašašća Gospodinova, koja se slavila dan ranije, propovjednik je govorio o značenju Isusovih poruka njegovim učenicima i svima koji su krštenjem ucijepljeni u Krista. Naglasio je kako njihov život, ako ostaju vjerni Gospodinu, ne može biti drugačiji nego sličan Isusovom. Pozvani smo ovaj svijet oplemenjivati, obogaćivati, unositi u njega duha Božjega, poručio je.

Rekao je i kako će sve patnje koje ljudi doživljavaju u životu proći jer „dolazi radost, a naša je radost u Isusu Kristu“. „Život je isprepleten počecima i uspjesima, tugama i radostima, problemima i nadama, toga smo svi svjedoci“, ustvrdio je propovjednik i dodao: „Ne trebamo se toga bojati. Ne trebamo se obeshrabrivati jer znamo da nismo sami.“

Akademiju nakon mise vodili su maturanti Antonia Šurković i Ivo Kristović, a u programu su glazbenim izvedbama nastupili školska ženska klapa, učenik Robert Prusina na gitari, gitarski trio učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića u sastavu: Teo Dabelić, Kristijan Žerovnik i Robert Prusina, dok su poeziju i molitvu izrekli Dora Vicelić, Antun Pende i Mihael Miloslavić. Tijekom programa voditelji su podsjetili okupljene na brojna značajna događanja u životu škole kroz proteklu godinu. Prisjetili su se gostiju koje je škola primila, ekskurzija i izleta na koje su učenici putovali, smotri i radionica na kojima su sudjelovali, izvrsnih rezultata na županijskim i, posebice ove godine, na državnim natjecanjima, sportskih rezultata i humanitarnih akcija.

Ravnatelj Lebo se na kraju obratio okupljenima podsjetivši kako je 18. svibnja 1711. godine rođen Ruđer Bošković po kojem škola nosi ime. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji programa kao i na svemu onome što čine kroz cijelu godinu, pozdravio uzvanike i goste te čestitao učenicima i njihovim mentorima na postignutim uspjesima. „To su naši učenici, to su vaša djeca, to su oni u koje ulažemo“, kazao je.

Generalni vikar Pervan također je čestitao svima Dan škole te izrazio ponos postignutim rezultatima škole. „Ova djeca nisu samo radost svih nas nego su naša nada, nada ovoga grada, Crkve, domovine, a vjerujem i šire“, kazao je te napomenuo kako vjeruje da će jednog dana oni s ponosom spominjati da su završili Biskupijsku klasičnu gimnaziju u Dubrovniku. Proslava Dana škole nastavila se druženjem u prostorijama školske zgrade.