Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijski susret čitača u liturgiji - službe vjernika laika u svjetlu sinodalnosti    

Mukinje (IKA)

Redoviti godišnji susret čitača u liturgiji Gospićko-senjske biskupije održan je u subotu 12. studenoga u pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Mukinjama na Plitvicama.

Susret, 14. u nizu, započeo je uvodnim riječima generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije mons. Marinka Miličevića koji je predstavio glavnog predavača, dr. sc. Nikolu Vranješa, profesora na Teologiji u Rijeci, koji je govorio o temi „Liturgijske službe vjernika laika u svjetlu sinodalnosti“, nakon čega je održana plodna rasprava.

Nakon što je Crkva u svijetu pa tako i Gospićko-senjska biskupija održala svoju Sinodu i donijela zaključke, dr. Vranješ se zapitao koju nam je baštinu donijela. Nakon što je etimološki pojasnio značaj pojma sinode nastale od grčkih riječi sin-sa i hodos-put kao oni koji su zajedno na putu, oni koji dijele ista uvjerenja. Sinodalnost ukazuje na važnu ulogu pastira gdje jedni slušaju druge, pri čemu je Istočna Crkva zadržala monarhijski stil upravljanja. Sinodalnost nam otkriva što nam Krist poručuje (ja sam put, istina i život) ali i daje priliku laicima da dođu do izražaja. Sinodalnost znači da se prvenstvo daje Kristu i da trebamo prepoznati i odrediti svoje mjesto u Crkvi. Ona nam ukazuje da uočimo koje imamo karizme i darove u okviru kojih treba živjeti ali i poštivati pozive u zajednici drugih.

Dr. Vranješ je u drugom dijelu predavanja govorio o potrebi poticanja sudjelovanja vjernika u službama u liturgiji od zborova, čitanja što pridonosi bogatstvu zajedništva. Najveći je problem nedostatak interesa pri čemu je važno da svatko shvati ima li potrebite sposobnosti, dikciju, pantomimu, odijevanje. To je važno jer su čitači direktno u službi Božje riječi. Glede toga problem čini teološki analfabetizam jer slabo poznajemo svoju vjeru te nam je potrebno cjeloživotno teološko obrazovanje.

U raspravi je Inka Salopek iz Ogulina istaknula potrebu održavanja radionica za čitače gdje bi se poradilo na tehnikama za jasnoću čitanja, razgovjetnost, razumljivost jer do naroda Božja riječ treba stići što je moguće bolje. Čitačica iz Cetingrada je pak istaknula da je važnije od tehnike čitanja produhovljeno pristupiti čitanjima. Dr. Vranješ je na pitanje mons. Miličevića o granicama sinodalnosti u objavljenim rezultatima anketiranja koji su na granici profanosti, istaknuo da demokratičnost nije svaštarenje i da Crkva nije stvorena po volji naroda već ju je stvorio Krist.

Domaćin susreta vlč. Josip Tomljanović je na kraju organizirao okrjepu za više od 50 sudionika susreta.