Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijski susret ministranata u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Biskupijski susret ministranata na kojem se okupilo oko 200 sudionika u župi sv. Mihajla (Lapad) u Dubrovniku u subotu, 11. svibnja u organizaciji Vijeća za pastoral zvanja Dubrovačke biskupije.

Ministrantima je dobrodošlicu poželio pročelnik Vijeća don Marin Lučić predstavivši im i dvojicu đakona, don Roberta Karačića i don Josipa Mudrog, koji će uskoro biti zaređeni za svećenike ove biskupije. Đakoni su se s nekoliko riječi obratili ministrantima, a članica Vijeća Željana Lučić potom je objasnila natjecateljima pravila natjecanja onima koji su sudjelovali u prvoj točki susreta. Riječ je bila o kvizu znanja na temu sakramenta krštenja za koje su ministranti pisane materijale ranije dobili. Sakrament krštenja i njegovo istinsko značenje koje podrazumijeva aktivni angažman vjernika u svojim župama je tema o kojoj se posebno govori u ovoj pastoralnoj godini u biskupiji. Ocjenjivački sud je radio u sastavu don Marin Lučić, fr. Mihael Mario Tolj i don Robert Karačić.

Nakon tri vrste natjecateljskih igara prvo mjesto u znanju osvojila je ekipa župe sv. Andrije-Pile, drugo župa sv. Mihajla-Lapad a treće župa sv. Petra-Boninovo.

Ministranti su također u župnoj crkvi sudjelovali na pontifikalnom euharistijskom slavlju koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Uključili su se u čitanje misnih čitanja i zazive molitve vjernika.

Biskup Uzinić im je kroz propovijed posvijestio neke značajke ministranata, koje je kroz razgovor netko od samih ministranata opisao kao „anđele koji pomažu na oltaru“. Druženje s Isusom biskup je istaknuo kao prvu značajku ministranata u svijetlu pročitanog Evanđelja, a što znači biti s Isusom, razgovarati s njim, njega slušati, družiti se s drugim ministrantima.

„Znam da nije uvijek lako doći na misu ali ako znam da je to moje druženje s Isusom, a Isus nije bilo tko, onda to postaje puno lakše. Ako znam da je to druženje s drugim ministrantima i vjernicima, to postaje laganije“, rekao je biskup. Vi ste kroz druženje prijatelji s Isusom i po tome postajete i prijatelji jedni s drugima.

Druga značajka ministranata je posluživanje, kazao je biskup i protumačio to na primjeru iz misnog čitanja te povezao s njihovom službom posluživanja kod oltara. Spomenuo je i kako je Tabita bila bogata dobrim djelima, pa i njihovo ministrantsko služenje uključuje činjenje dobrih dijela. Preporučio im je da činiti dobro već sada trebaju dobro naučiti kako bi to činili i kad odrastu.

Kao treću značajku biskup je istaknuo ustrajnost. Kazao im je kako mnogi lako odustanu jer im se čini teško svake nedjelje doći na misu i ministrirati. „Biti ministrant znači naučiti se ne odustajati, ne odricati se Isusa i svoje povezanosti s njim i tako sudjelovati u njegovom poslanju danas.“

Uz Nedjelju Dobrog pastira i Dan molitve za duhovna zvanja papa Franjo je poslao poruku „Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje“, pa je biskup Uzinić ministrantima naglasio misao da Gospodin kršćane čini „nositeljima jednog obećanja“, odnosno da ih poziva da podijele život s Gospodinom. To istodobno traži hrabrost otvorenosti i ustrajnosti na tom putu.

Za ministrante su također organizirana natjecanja u malom nogometu, stolnom tenisu i šahu, a pobjednici su nagrađeni prigodnim nagradama. No, kao i uvijek na ovakvim susretima samo sudjelovanje i druženje s ministrantima iz drugih krajeva biskupije također je bila nagrada za one koji vjerno vrše ministrantsku službu svake nedjelje u svojoj župi.

Prvo mjesto u nogometu osvojila je ekipa ministranata iz Mokošice, drugo ekipa iz Gruža a treće ministranti iz Postranja. U stolnom tenisu najbolji su bili ministranti iz Grude, zatim natjecatelji iz župe sv. Andrije a onda ekipa iz Trpnja. Sudionici natjecanja u šahu svoje partije nisu uspjeli završiti pa nisu ni proglašeni najbolji.

Na susretu su sudjelovali ministrantice i ministranti iz župa sv. Petra i Pavla u Trpnju, svetih Kuzme i Damjana iz Donje Vrućice, sv. Marka iz Korčule, sv. Vlaha iz Stona, sv. Vlaha iz Malog Stona, Presvetog Trojstva iz Grude, sv. Ane iz Postranja, Gospe Velike s Brgata, Svetog Spasa iz Mokošice, Svete Obitelji iz Nove Mokošice, Gospe Velike iz Rožata, te dubrovačkih župa Svetog Križa-Gruž, sv. Mihajla-Lapad, sv. Petra-Boninovo, katedralne župe i župe sv. Andrije. S njima u pratnji bili su njihovi župnici odnosno đakoni ili osobe koje vode ministrantske grupe na župama.