Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe od Zdravlja u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru

Zadar (IKA)

Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen večernjim misnim slavljem u subotu 21. studenoga u drevnom svetištu Gospe od Zdravlja u Zadru. Svečanu euharistiju predvodio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić.

Ta je crkva u središtu Zadra na poluotoku Zadranima jedna od najomiljenijih. Puk se tu stoljećima svakodnevno utječe zagovoru Gospe od Zdravlja i časti njenu sliku iznad glavnog oltara, autora Blaža Zadranina iz 15. st.

U toj je crkvi tri godine svoga redovničkog života svakoga dana mise slavio i Gospi od Zdravlja utjecao se i sv. Leopold Bogdan Mandić.
Na početku mise mons. Lenkić potaknuo je puk da Gospi izruči molitvu za obranu od ugroze pandemije, pozvao je na molitvu za sve oboljele od COVID-19, za liječnike, zdravstvene djelatnike i sve koji požrtvovno brinu o oboljelima.

“Danas, kad se nalazimo u vremenu krize duha, željni smo i potrebni osoba poput Marije koja nosi Boga u svom srcu i ništa joj više ne treba. Bog je prisutan u njenom tijelu i u njenoj duši. Nama je danas problem što božanski duh nije prisutan u duši, a pogotovu nije u tijelu”.

Prava, istinska, biblijska, Marijina vjera, temelji se na ljubavi, a ne na strahu ili na potrebi

“Moderni čovjek vjeruje u Boga koji mu mora nešto dati. Vjera se pretvorila u traženje koristi. Ljudi prestaju ići u crkvu ako im njihova vjera nije donijela materijalno bogatstvo, djecu, zdravlje, posao. Krizu vjere potiče materijalizam, želja čovjeka za imati i biti. Prava, istinska, biblijska, Marijina vjera, temelji se na ljubavi, a ne na strahu ili na potrebi”, istaknuo je mons. Lenkić, potaknuvši na vlastita preispitivanja svoje vjere pitanjem „vjerujemo li u Boga koji je sada i ovdje prisutan, vjerujemo li da se on stvarno brine za nas, da vodi naš život? Je li Bog stvarno naša snaga, utočište i utjeha, u obiteljskoj svakidašnjici, na radnom mjestu?“.

“Vjernik u biblijskom smislu vjeruje Bogu iznutra, osobno i stavlja Boga na prvo mjesto i po cijenu velike žrtve u životu. Evanđeoska je poruka jasna – samo dobrota i ljubav otvaraju čovjeka i čovječanstvo da u njih uđe Duh Sveti. Kako bi bilo lijepo kad bismo i mi mogli barem malo sličiti našoj Majci!”

Marijino prikazanje Bogu odgovor je na dar koji je primila od Boga

“Svojim srcem otvorenim Božjoj riječi, tihim, poslušnim srcem, koje zna primiti Božju riječ i pušta je rasti kao sjeme dobra Crkve, samo trebamo poput Marije reći Neka mi bude po tvojoj riječi”, potaknuo je mons. Lenkić.

Predvoditelj slavlja rekao je da se tim euharistijskim zajedništvom slavi otajstvo Božje ljubavi, Prikazanje BDM u hramu.

“Blagdan Prikazanja BDM je plod razmišljanja Crkve nad Marijinom ulogom u povijesti spasenja. Crkva je shvatila da se ono što se dogodilo Mariji u trenutku evanđeoskog navještaja, nije dogodilo neočekivano i bez plana. Shvatila je da je Marija, potpuno se predajući Božjoj volji, za taj čin bila pripravljena već kao djevojčica, da ju je već kao djevojčicu Bog toliko privlačio da mu se željela potpuno predati i posvetiti, da je već kao djevojčica shvaćala važnost Božjeg djelovanja i čovjekovog otvaranja Bogu, služenja njegovom planu”.

“Njeno prikazanje Bogu odgovor je na dar koji je primila od Boga”, rekao je mons. Lenkić, dodavši kako je osoba koja je svjesna da je sve što ima dar, sposobna biti dar drugima.

“Marija upravo to čini. Primila je i jer je primila, daje. Daje se i prikazuje Bogu, daje se i prikazuje bližnjima. Marija kroz dvije tisuće godina povijesti Crkve u svakom trenutku, na svim krajevima svijeta, svakom njezinom članu i u svakoj potrebi, bila je i jest pomoćnica i zagovornica, Gospa od Zdravlja koja tješi i ozdravlja. Shvatimo li da smo Božji dar, da sve što imamo, imamo jer nam je to Bog dao, moći ćemo prepoznati Boga kao onoga koji zaslužuje da mu se prikažemo, da mu se potpuno predamo”.

“Prepoznamo li da njemu sve pripada, da to što jesmo njemu možemo zahvaliti, moći ćemo mu se staviti na raspolaganje kako bi on s nama učinio ono što hoće, moći ćemo ga prepoznati u bližnjima i na ispravan način osjetiti njihove, ali i vlastite potrebe. Bit ćemo slični Mariji, Gospi od zdravlja, koja svojom prisutnošću sve liječi i ozdravlja”, rekao je mons. Lenkić.

Elizabeta veliča Marijin konkretni čin ljubavi, dok Marija veliča Boga koji joj učini velika djela

Marija je radost nakon anđelovog navještenja i Isusovog utjelovljenja htjela podijeliti s rođakinjom Elizabetom te je propovjednik istaknuo da je “Marija u punini svoje duše i svega svoga življenja shvatila da je sve što ima i što jest dar od Boga. Iz te darovanosti proizlazi zahvalnost za sva primljena dobročinstva i milosti”.

“Iz zahvalnosti proizlazi radost i konkretno djelovanje. To se vidi u susretu dviju Majki. Elizabeta veliča Marijin konkretni čin ljubavi, dok Marija veliča Boga koji joj učini velika djela. Elizabeta u Mariji prepoznaje Božju suradnicu te ju naziva blaženom, a mi iz dana u dan u molitvi Zdravo Marijo svakodnevno izgovaramo njezine riječi blagoslova”, rekao je generalni vikar.

“Marija poručuje da bližnjima trebamo nositi radost i život. Njen je čitav život prožet onim početnim Neka mi bude po riječi tvojoj te ništa ne čini bez pouzdanja u Božju pomoć. Tako je s radošću i strepnjom rodila svog Jedinorođenca. Istom je vjerom slijedila svoga Sina u njegovu propovijedanju i ostala je s njim sve do Golgote i uskrsnuća”, poručio je mons. Josip Lenkić.

Na kraju mise don Josip je predvodio molitvu Bogu po zagovoru Gospe od Zdravlja s molbom: „Zaštiti naš narod i sve narode od zaraze korona virusa, ozdravi bolesne, zaštiti one koji im služe te nas sve prizovi k obraćenju. Daj da se ne oslanjamo samo na svoje snage i znanje, već da se pouzdamo u tvoju pomoć i veliko milosrđe koje imaš prema nama“.

Isus Spasitelj je Liječnik duše i tijela te je upućena molitva da nas Bog iscijeli Kristovim bolima po zagovoru Gospe od Zdravlja, „da ozdravljeni prispijemo u nebesko slavlje“.