Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Imena Marijina proslavljen u Čučerju

Čučerje (IKA)

U Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, u nedjelju 17. rujna, upriličeno je tradicionalno župno proštenje, proslava blagdana Imena Marijina.  

Jutarnje mise predslavio je domaći župnik vlč. Marko Torbar. Središnje misno slavlje predvodio je župnik župe Presvetoga Trojstva u Krašiću vlč. Ivan Vučak, u zajedništvu s vlč. Vladom Razumom, vlč. Vinkom Tomićem i vlč. Torbarom.

„Ovaj privremeni bogoslužni prostor, ovi zidovi i ovaj čelik ne čine Crkvu – Crkva smo mi – izabrani Božji narod. I zato danas dolazi anđeo. Dolazi u ovo mjesto koje se zove Čučerje kako bi navijestio radosnu vijest. Ovo Evanđenje je radosna vijest za tebe i mene i želi pobuditi radost“, rekao je vlč. Vučak.

„Koliko puta smo na proslavi Imena Marijina čuli ovo Evanđelje? Želim se pitati kako se Bog meni objavio, kako je pohodio moju obitelj, moju kuću? Preko kojih ljudi Bog dolazi u moj život? Tko je osoba kojoj se radujem? Koje su situacije u mom životu u kojima je Bog bio prisutan u mom životu? Danas je dan zahvalnosti za cijelu župnu zajednicu. I mi se danas poput Marije želimo trgnuti da Duh Sveti zapali onaj oganj ljubavi u meni da se pitam: Kuda ide moj život? Kako ide moja vjera? Na koji način želim Bogu zahvaljivati u svome životu? Postoji li netko ili nešto što me od Gospodina udaljava? Nešto što me sputava u ispovijedanju moje vjere? Postoji li nešto što bi u mom životu želio ukloniti, maknuti? Evanđelje kaže: ‘Na tu se riječ ona smete’. Upravo to je kršćanin, koji ne uzima sve ‘zdravo za gotovo’, nego danas treba biti dan potpuno drugačiji od svih drugih u godini, dan u kojem od Boga primamo velike milosti“, kazao je.

Propovjednik je istaknuo da Bog nije diktator. „On ti daje slobodnu volju da se odlučiš: hoćeš li ići s njime, hoćeš li vršiti njegovu volju ili ćeš ići svojim putem? Bog te i dalje voli, ali po čijoj će riječi biti? To ovisi o nama danas. Da odlučimo: hoću li ići istim putem, hoću li si uzeti još vremena ili ću barem malo promijeniti svoj život“, poručio je.

Potom je rekao da je anđeo „svoju zadaću ispunio, navijestio Mariji, a ona ju je krenula izvršavati tako da je odmah pohitila u gorje. Pohitimo i mi ususret Gospodinu na ovoj svetoj misi, da nas Duh Sveti osjeni, da pođemo radosni u ovaj svijet“, zaključio je vlč. Vučak.

Župnik Župe Pohoda BDM iz Vinagore vlč. Dragutin Gereci predvodio je večernju misu u zajedništvu sa župnikom u Zagorskim Selima vlč. Majkom Rušecom.

Nedjeljnom svečanom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio tajnik za formaciju i studije u Župi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi fra Franjo Vuk.