Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Franje Asiškog proslavljen u Zavalju

Zavalje (IKA)

U Zavalju, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju susjedne BiH, u subotu 3. listopada proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Franje Asiškog ili Franćikovo kako ju zovu domaći vjernici. Misu je predslavio župnik župe sv. Ante Padovanskog iz Bihaća fra Bono Tomić u suslavlju mjesnog župnika Dina Rupčića i više svećenika udbinskog dekanata, franjevaca iz Gračaca kao i domaćeg sina fra Petra Žagara iz Ćuntića.

Hodočasnici u narodnim nošnjama iz Zavalja i Bihaća su u procesiji koja je prethodila svečanoj liturgiji nosili kip sv. Franje i pjevali su na svečanoj liturgiji.

“Sv. Franjo Asiški jedan je od najvećih svetaca u kršćanstvu i onaj koji se najviše približio Kristu. Njegov život i djelovanje nadahnjuju i danas, nakon što je prošlo 800 godina. Što je u tom čovjeku, tom svecu u Franji tako iznimno da može stoljećima biti i ostati tolikim kao poticaj, kao izazov, kao jaka privlačna snaga i kao model uzor za življenje?”, zapitao se na početku propovjednik fra Bono te nastavio.

“Ono najvažnije je življenje evanđelja i životni stil u kome središte ima Isus Krista. Sv. Franjo ne vodi ljude prema sebi nego prema evanđelju i Isusu. On nam  je ostavio još nekoliko stvari u zalog kao svoju malenost. On je nudi svima kao zalog duhovnog života. To je zatim križ a sv. Franjo je odgovorio na Isusove riječi iz evanđelja „tko želi biti moj učenik, neka uzme svakog dana svoj križ i neka ide za mnom. Sljedeća točka Franjina života bila je siromaštvo.  On je živio pored siromaha, živio za siromahe i živio je sa siromasima. Evanđeosku poruku o siromaštvu sv. Franjo je shvatio doslovno. Franjin poziv na siromaštvo je u stvari Kristov poziv i poziv Crkve. I na koncu sv. Franjo je čovjek molitve za koga su suvremenici rekli da je bio utjelovljenje molitve u osobi. Franjin život bila je jedinstvena sinteza molitve i hvalospjeva”.
“Od navedenih Franjinih obilježja mi bismo mogli štošta uočiti i mnogo toga naučiti. I našem je naraštaju odgovorna zadaća nasljedovanja Isus Krista i sv. Franje Asiškog”, zaključio je svoju homiliju fra Bono Tomić.