Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ilije i patron samostana proslavljen u Sesvetskoj Sopnici

Sesvetska Sopnica (IKA)

U organizaciji franjevaca Bosne Srebrene na službi u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, u četvrtak 20. srpnja 2023. proslavljen je blagdan sv. Ilije proroka i patron Franjevačkog samostana sv. Ilije, proroka.

Svečanu koncelebriranu misu u samostanskoj i župnoj crkvi Gospe od anđela predvodio je vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

U prigodnoj propovijedi vlč. Vučak je pozvao okupljene vjernike i štovatelje sv. Ilije, da poput proroka Ilije i u lahoru svog životnog vjetra pronađu put do Boga, kao svoje duhovno utočište i tako osjete Božju blizinu.

Liturgijsko pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je župni zbor pod vodstvom Zdenke Čupar.

Franjevački samostan svetoga Ilije u Zagrebu je kanonski osnovan i otvoren 1994. godine, prvo u Podsusedu, a krajem 2013. godine odlukom redovničkih poglavara i uz blagoslov zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića preseljen u Sesvetsku Sopnicu. U uređenom samostanu nalazi se zbirka slika, skulptura i grafika istaknutih hrvatskih slikara i kipara, kao što su: Đ. Seder, Lj. Lah, I. Lacković Croata, A. Jurkić, I. Rončević, B. Salavarda, S. Miličević, V. Blažanović, A. Mamuša i dr.

Samostan posjeduje knjižnicu u kojoj su zastupljena djela iz povijesti, filozofije i teologije, te niz domaćih i stranih časopisa i listova iz novijeg vremena.