Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića proslavljen u Sisku

Sisak (IKA)

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano je proslavljen u petak 12. svibnja 2023. u Svećeničkom domu u Sisku, blagoslovom svečevoga kipa i slavljem mise.

Misno slavlje u kapeli sv. Leopolda predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Prije mise u dvorištu doma blagoslovio je novopostavljeni svečev kip, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija, koji prikazuje sv. Leopolda u molitvi.

U homiliji biskup Košić se osvrnuo na aktivni rad sv. Leopolda na kršćanskom jedinstvu, posebice jedinstvu između Istočne i Zapadne Crkve. „On se zavjetovao, kada je bio zaređen za svećenika, da će se posvetiti radu za jedinstvo kršćana. Došao je iz takvog kraja, Boke kotorske, gdje katolici žive zajedno s pravoslavcima i želio je, kao što smo čuli i u današnjem Evanđelju, dovesti i one ovce koje nisu iz ovog ovčinjaka da glas njegov čuju te će biti jedno stado i jedan pastir. Upravo o tome kršćani sanjaju od vremena kada se Crkva podijelila u 11. stoljeću.“

Biskup je rekao i da o tome da se istočni trebaju vratiti u zajedništvo Rimske Crkve nije dvojio ni sv. Leopold. „On nije imao pojam ekumenizma kakav postoji danas u Katoličkoj Crkvi nakon Drugog vatikanskog sabora, ali je to osjećao. Međutim, kada kapucinski poglavari nisu uslišili molbu sv. Leopolda da ide u područje tadašnje Austro-Ugarske i da tu bude kao onaj koji pomiruje Istok i Zapad, on se na taj način posvetio jedinstvu da je svakog pokornika kojeg je primao, primao kao istočnog kršćanina koji se vraća u zajedništvo Katoličke Crkve, a kažu da je više od 40 godina svakog dana po 10 sati ispovijedao“, rekao je mons. Košić.

Okupljene je pozvao da uče od svetaca i mole za jedinstvo Crkve. „Molimo za bolje poštovanje i razumijevanje svih, ali prije svega ne toliko jedni drugih koliko samoga Krista. Ako smo mi s Isusom jedno i slušamo njegovu volju, ako ga razumijemo i slijedimo, onda smo svi, bez obzira koje smo boje, jedni drugima bliži.“

Misu su suslavili ravnatelj Svećeničkog doma mons. Marko Cvitkušić, biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak i umirovljeni svećenici.