Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Male Terezije u selima Batar i Bukvik u znaku obljetnica

Bosanska Gradiška (IKA)

Na groblju koje pripada selima Batar i Bukvik, a kojih više nema, u bosanskogradiškoj Župi sv. Roka, u subotu 2. listopada proslavljen je blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice tih sela.

Ovogodišnje okupljanje proteklo je u obilježavanju 130. obljetnice prvog doseljenja na ove prostore – osnivanja Batra i Bukvika (1891.), 90. obljetnice izgradnje kapelice posvećene sv. Maloj Tereziji (1931.), 50. obljetnice iseljenja s ovih prostora (1971.), 29. obljetnice rušenja kapelice (1992.) i blagoslova temelja za buduću kapelicu na istom mjestu gdje je bila stara.

Misno slavlje predvodio je banjolučki pomoćni biskup Marko Semren u koncelebraciji s bosanskogradiškim župnikom vlč. Predragom Ivandić, bivšim bosanskogradiškim župnikom o. Tomislavom Topić i vlč. Jeronimom Jerkom Klinc.

Misi je nazočilo pedesetak vjernika katoličke, a nekoliko i pravoslavne vjeroispovijedi te predstavnici HPD „Posavac“ na čelu s Ljiljanom Došen, predsjednica udruge Poljaka Marija Bugarik – Pranjić i predsjednica udruge Ukrajinaca Marija Leščen, svi sa sjedištem u Bosanskoj Gradiški.

Prije početka misnog slavlja biskup Semren blagoslovio je temelj za buduću kapelicu i pozvao na molitvu za sve one koji su izgradili staru kapelicu, koji su financirali izgradnju temelja i koji će sudjelovati u gradnji nove.

U propovijedi biskup je govorio o crkvama i kapelama u kojima se okuplja živa Crkva, „o zavičaju koji ostaje u nama i živi u nama, koji nas povezuje u jednu zajednicu i upućuje na rodni kraj, o zavičaju koji je naš početak i svršetak“.

Kazao je kako je ovo veliko okupljanje, a bilo bi i veće da svijetom ne hara pandemija covida-19, znak ljubavi prema rodnom kraju te milim i dragima koji počivaju na groblju.

Nad ovim krajem i dalje bdije svetica Rimokatoličke Crkve najmlađa crkvena naučiteljica, redovnica karmelićanka, žena duha, sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Ivandić zahvalio je biskupu Semrenu, nazočnim svećenicima te hodočasnicima koji su došli iz različitih krajeva Hrvatske i prenio pozdrave vlč. Vladislava Žarka Ošapa, svećenika koji je posljednji slavio misu ispred kapelice 1990. godine kao tadašnji bosanskogradiški župnik, a koji nije mogao doći jer je nazočio misnom slavlju u svojoj rodnoj župi Presnače, gdje se također slavi blagdan sv. Male Terezije.

Riječi zahvale uputio je i gradonačelniku Bosanske Gradiške Zoranu Adžiću koji se zauzeo da makadamski put u duljini od dosta kilometara bude pošljunčen i osposobljen za nesmetano odvijanje prometa.

Izgradnju temelja za buduću kapelicu financirali su Miroslav Sušilo i Ivo Žeruk, a radove izvodi Josip Ćorković.

U selima Batar i Bukvik kojih više nema, ostalo je groblje. Svoja sjećanja, sjećanja mještana tih sela i povijesne činjenice, sin ovoga kraja Miroslav Sušilo prikupio je u monografiji „Batar i Bukvik sela kojih više nema“ čije je prvo izdanje tiskano 2016. godine, a drugo prošireno 2019. godine.