Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Stjepana u retfalačkoj župi sa STD "Pajo Kolarić"

Osijek (IKA)

Blagdan sv. Stjepana Prvomučenika svečano je proslavljen u retfalačkoj Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku trima euharistijskim slavljima, a na središnjoj misi svirao je i pjevao orkestar i zbor Slavonskog tamburaškoga društva „Pajo Kolarić“ uz ravnanje maestra prof. Dragutina Stivaničevića.

„Sveto pismo kaže i nebo se otvorilo u trenutku kad je Stjepan molio za oprost onima koji ga ubijaju (Dj 6, 8-10; 7, 54-60). To je Božić, braćo i sestre! I nema Božića, tamo gdje nema oprosta! Savjest govori i nema čovjek mira, Bog se pomirio s nama i s tobom kad je sišao na zemlju, zagrlivši čvrsto i snažno svakoga čovjeka, a onda to moramo i mi učiniti. Ukoliko nismo to u stanju, nismo mogli shvatiti Božić. Napravili smo ogromni zid da ne može Bog doći k nama. Zakon Božji je oprost i samo oprost, da nema ni starijih ni mlađih, ni više i manje vrijednih. Kršćansko srce, ne govori ‘oprosti’, nego uvijek oprašta. Oprostimo svima! Ako nemamo snage i borimo se godinama, moli za dar oprosta otvorena srca!“, kazao je retfalački župnik Ivan Jurić, predslaveći misu otvorenu procesijom praćenu ulaznom pjesmom „Veselje ti najvješćujem“. U liturgijskom pjevanju, uz tamburašku i orguljsku pratnju Domagoja Čošića, istaknuli su se među 18 pjevača vokali solistica: Nataše Pinter, Mandice Bašić i Maje Knežević.

Vlč. Jurić u propovijedi je razmatrao o kršćanskomu stavu oprosta, kazavši kako je čovjekova autentičnost u djetetu, koje se zna naljutiti, ali brzo ulazi u oprost i ponaša se kao da ništa nije bilo, podsjetivši kako nam i Isus nam dolazi u obličju Djeteta te je kazao: „Prekrasno je kada čovjek izgradi takav stav i takvu savjest da ga jednostavno nitko ne može uvrijediti. To je kršćanski stav i, rekli bismo, tu je sva teologija, ljepota i umjetnost življenja jer oprosta nam treba. O oprostu rijetko tko govori.“ Župnik Jurić iskreno se razveselio, kazavši kako mu je drago da u crkvi vidi mnogo osoba iz osječkoga Donjega grada, one koji su, vjerojatno došli i zbog STD „Paje Kolarića“, ali i čestitati Božić svojemu bivšem župniku.

Ispričao je zgodu sa župljaninom koji je priznao kako u Retfalu neće moći doći da ne sretne koga od onih kojima se zamjerio jer je kao mladić prije više desetljeća sudjelovao u kvartovskoj tuči čiji je bio glavni akter, no na misu je došao u Retfalu te je propovjednik, uz osmijeh, istaknuo kako je „danas dan oprosta između Retfale i Donjega grada i neće nitko nikoga iza leđa puknuti, kao što je bilo u vrijeme poznatih kvartovskih tuča u gradu, a oprost je svima snažna Božja poruka, znak Božje ljubavi“.

Misno je slavlje nastavljeno u raspjevanoj radosti i u molitvi Gospodnjoj u kojoj je predslavitelj Jurić posebno naglasio riječi ‘oprosti nam naše grijehe kao što i mi opraštamo dužnicima našim’. Na kraju mise vlč. Jurić pročitao je ulomke „Božićne pastirske poruke i čestitke 2022. godine“  nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog Đure Hranića, preporučujući čitanje cjelovite poruke dostupne na mrežnim stranicama nadbiskupije i retfalačke župe. Također, vlč. Jurić čestitao je Božić i imendan vjernicima koji ga slave na Stjepanovo, drugi dan Božića, zahvalio orkestru i pjevačima kazavši da će „Paju“ od sada pozivati svake godine kako bi „hrvatske božićne pjesme skladane iz čestitog i pravog Duha oživjele u svetosti misnoga slavlja“ te je podijelio s vjernicima iskustva sa svojevremenoga povijesnog i veličanstvog susreta u Rimu sa svetim Ivanom Pavlom II., osječkih vjernika i STD „Pajo Kolarić“ o čemu svjedoči fotografija u župnomu prostoru.

Ugled najstarijega tamburaškog društva u Hrvatskoj osječkoga „Paje“ i vedro božićno raspoloženje potvrdio je gromoglasni pljesak u crkvi prepunoj vjernika koji su došli na misu i iz drugih župa te je, poslije završnoga predslaviteljeva blagoslova, tamburaš i solist Željko Ergotić otpjevao skladbe „Božić za sve“ i „Bijeli Božić zasjao“. Druženje s glazbenicima nastavljeno je u župnoj kući uz božićne i imendanske čestitke.

Božić je u retfalačkoj župi dočekan trima polnoćkama  za djecu (zborovoditeljica prof. Marijana Matijević i orgulje Marijana Nađ), za starije i župljane uz sudjelovanje zborova, župne dramske skupine (vodstvo s. Vianea Pezer) i mnoštva djece dvaju dječjih vrtića Sunčica i Jelenko (orgulje prof. Anastazija Vranić), zatim su poslušani umjetnički programi vokalnih solista, božićne meditacije te monolog učenika šestoga razreda Petra Babića koji je, uz vodstvo vjeroučiteljice Sanje Srnović, izveo na dvjema polnoćkama poduži monolog „S djedom na polnoćku“.