Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Svete obitelji u Slunju

Slunj (IKA)

Blagdan Svete obitelji kao i sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca, u Slunju je predvodio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. 

Na početku mise istaknuo je kako ga već drugu godinu zaredom slave bez predvoditelja toga blagdana posljednjih  dvadeset godina, domaćeg Slunjana, biskupa Mile Bogovića. Nakon mise se drugu godinu za redom nije zaigralo kolo Janje moje u kome je redovito igrao i biskup Bogović. 

„Blagdan Svete obitelji zapravo je produženi Božić jer je obitelj najizvrsnija škola za naš život u kojoj se dijele sreća ali i tuga. Danas se sjećamo i svih onih obitelji ili pojedinih članova koji su zbog egzistencijalnih razloga raseljeni diljem našeg kontinenta.

Svaka obitelj ima svoj neponovljiv identitet i mjesto u Božjem planu, sve su one različite, a ljepota je upravo u različitosti. U obitelji se raste u milosti i prihvaćanju životnih mudrosti uz nezamjenjivu pomoć roditelja, gdje bake i djedovi imaju posebnu dozu strpljivosti da djecu podučavaju mudrosti i Božjoj milosti. Ono što sijemo, to i žanjemo. Ili putem svetosti ili divljaštva postmodernog vremena u kome se djeci nude sadržaji koji čine duše praznima. Danas posebno molimo za obitelji koje su otišle u svijet, za obitelji na daljinu koji zaslužuju najveću pažnju. Posebno danas molimo za mlade koji su najviše izloženi opasnostima da postanu bezlični identiteti. Zahvalimo Gospodinu što nam je podario naše obitelji uz želju da ih i dalje čuva“, zaključio je mons. Pecić.  

Pjevanje je predvodio župni zbor uz vodstvo Anke Čuić.  Župljani su mogli kupiti novi broj godišnjaka župa Slunjskog dekanata Mostove. Kao i posljednje dvije knjige pokojnog biskupa Bogovića „Ljudi i događaji na mom životnom putu“, kao i „Zapisi svećenika o Domovinskom ratu“.