Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić predvodio misu zahvalnicu u splitskoj katedrali

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodio je misu zahvalnicu na kraju građanske godine, u nedjelju, 31. prosinca 2023. u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup Križić je podsjetio da se blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa svake godine slavi prvu nedjelju po Božiću, a ove godine pada na zadnji dan u građanskoj godini kada se, i tom misom, želi Bogu reći „hvala“ za proteklo vrijeme te za sve što je podario protekle godine. „Bez svetih obitelji nema budućnosti. Nažalost, svjedoci smo kako je u današnjem društvu obitelj napadnuta sa svih strana. Svjedoci smo raspada mnogih brakova i obitelji. Ovdje smo se stoga skupili kako bismo zamolili Gospodina da podari obiteljima mir, ljubav i stabilnost i sve ono što im je potrebno za autentičan odgoj u kršćanskom duhu“, kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.

Blagdan Svete obitelji je „blagdan-poruka“ svim kršćanskim obiteljima danas, naglasio je na počeku homilije nadbiskup. Crkva predstavlja Svetu obitelj kao model obitelji za sva vremena. Istovremeno to je dan posebno molitve za obitelji kojima nije lako živjeti vjernost Bogu u vremenima kakva jesu. „Imati obitelj i pripadati jednoj obitelji je nešto posve normalno, što više i nužno potrebno za rast i razvoj svake osobe. Bez obitelji nije moguć autentičan ljudski odgoj. To se uklapa i u Božju logiku, pa je zato i sam Sin Božji došao među nas posredstvom jedne obitelji“, kazao je.

Već na početku Biblije, pisac ističe da Bog odmah stvara ljude kao zajednicu, kao obitelj. Čovjek je stvoren kao društveno biće, u nužnom odnosu prema drugome. „Živjeti s drugima pomaže čovjeku da bolje otkrije svoju istinu, istinu koliko je ponizan, istinu koliko je spreman drugima služiti i za druge se žrtvovati, koliko je spreman drugima praštati i s njima biti strpljiv, koliko je spreman druge voljeti bez obzira na njihove slabosti. Tako u obitelji ili u zajednici, osoba lakše razotkriva samu sebe i postaje svjesnija svoji dobrih i loših strana. Nikada nećemo osobu upoznati boraveći s njom na nekakvim neformalnim druženjima koliko živeći i radeći s njom. Život u obitelji nužno traži žrtve“, istaknuo je.

Isus oko sebe okuplja zajednicu da bi se svi lakše mogli duhovno formirati. Istina, i Isusova se zajednica u procesu formiranja susretala s mnogim poteškoćama. Bilo je puno rivalstva, napetosti i konkurencije i trebalo je dosta borbe svakoga sa samim sobom da se izgradi u ljubavi i dobroti. „Svaka obitelj poznaje svoje napetosti, sukobe i rivalstva. Ljudi smo i različiti među sobom. Nismo uvijek istog mišljenja i istih ideja. Nemamo niti iste darove i sposobnosti. Kakvo čudo ako ima nesporazuma? Samo je ljubav koja dolazi od Boga kadra nadići sve nesporazume. Ali ako fali ljubavi, suživot nije moguć ili će postati mučeništvo“, naglasio je.

Mnogi tvrde da Sveta obitelj danas ne može biti uzor obiteljima jer su ipak oni bili puni milosti. „Mislim da stvar ne možemo gledati tako pojednostavljeno. O svemu su i oni morali razmišljati, moliti, razgovarati, zajednički tražiti rješenja. Imali su samo ljudska sredstva za postizanje harmonije u obitelji. Nisu im rješenja dolazila kroz objave i ukazanja, nego kroz molitvu i dijalog, kroz ljubav i strpljivost. I danas su ta ista sredstva dostupna svakoj obitelji. Ostaje samo pitanje hoćemo li razgovarati među sobom ili se svađati, hoćemo li se potruditi čuti drugoga ili se inatiti, je li nam zaista cilj doći do dogovora ili je glavni cilj pobijediti u sukobu. Kako je dobro i važno za svaku obitelj znati određene nesporazume staviti pred Boga u molitvi i saslušati što Bog savjetuje“, zaključio je nadbiskup moleći Svetu obitelj da zagovara kršćanske obitelji kako bi sačuvale autentične obiteljske vrijednosti koje će im pomagati u odgoju i posredovanju vjere.

Pred kraj misnoga slavlja nadbiskup je kazao kako se život sastoji i od radosti i od tuge. „U prošloj godini zasigurno je bilo mnogo radosti i veselja, ali je bilo i patnje jer je ona sastavni dio svakoga ljudskoga života. Mi imamo sigurno štošta toga zahvaliti Bogu“, kazao je pozvavši vjernički puk da zapjeva zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“. Pjevanje tijekom misnoga slavlja predvodio je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića te uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačine.