Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić predvodio misu zahvalnicu u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku

Osijek (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je misu zahvalnicu na kraju građanske godine, u nedjelju, 31. prosinca 2023. u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Koncelebrirao je savjetnik Apostolske nuncijature u Bernu mons. Većeslav Tumir, domaći župnik Matej Glavica, župni vikar Marko Obradović, a posluživao je đakon Josip Vuksanović te bogoslov đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa Herman Kodjo i ministranti župe.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Hranić je rekao: „Ovom euharistijskom molitvom hvale želimo se sa zahvalnošću sjetiti svega dobroga, lijepoga, dragoga što smo iskusili tijekom protekle godine i s povjerenjem u Njegove ruke staviti budućnost koja je pred nama.“

Podsjetio je zatim kako je nedjelja unutar božićne osmine u crkvenom kalendaru nedjelja Svete obitelji te je naglasio: „Kao Crkva osvješćujemo si da je utjelovljeni Sin Božji bio rođen i da je odrastao u jednoj obitelji. On je bio potreban ljudske ljubavi Blažene Djevice Marije i sv. Josipa. Tako je dijete Isus skrenulo pozornost na obitelj kao prirodni ambijent i najbolje te nezamjenjivo mjesto svojega rađanja, odrastanja i življenja kao ljudska osoba. Brak i bračna ljubav po svojoj su naravi usmjereni na rađanje i odgoj potomstva, stoga je obitelj kolijevka i Crkve i društva, i ne samo da je kolijevka nego je i osnovna stanica života Crkve, kućna Crkva, Crkva u malom u kojoj se ostvaruju sve tri bitne dimenzije života Crkve.“

Nadbiskup je zatim istaknuo: „Koliko god da suvremeno društvo u pitanje stavlja obitelj kao konzervativnu, jedva preživjelu instituciju koja gubi na svome značenju, svi mi znamo što nama znači obitelj. Bez obzira na sve glasnije povike s kojima se susrećemo u javnosti – obitelj je temeljna stanica društva.“

Predvoditelj misnoga slavlja je podsjetio okupljene da je prije godinu dana preminuo papa Benedikt XVI. te je rekao da ga se Crkva prisjeća s puno pijeteta i zahvalnosti za njegovo cjeloživotno služenje Crkvi, a tijekom desetak godina i za služenje u papinskoj službi.

Tijekom homilije domaći župnik Glavica podsjetio je na događanja u konkatedralnoj župi te iznio pastoralni izvještaj za 2023. godinu. Istaknuo je da je sakrament krštenja primila 141 osoba: 126 iz te i 15 iz drugih župa. Prvoj ispovijedi i pričesti pristupilo je 131 dijete, a krizmu je primilo 117 krizmanika. Crkveno vjenčanje sklopila su 93 bračna para: 33 bračna para iz te župe i 60 bračnih parova iz drugih župa. Crkveni sprovod imale su 122 osobe, a sakramente je primila samo 31 osoba. U konkatedralnoj župi je tijekom 2023. godine slavljeno ukupno 905 misnih slavlja, a podijeljeno je 122 tisuće čestica Pričesti.

Prije nego je zapjevan himan Tebe Boga hvalimo, đakovačko-osječki nadbiskup rekao je da se sa zahvalnošću sjeća bivšega župnika, mons. Adama Bernatovića koji je dugo služio toj župnoj zajednici. Zahvalnost je iskazao i sadašnjem župniku koji je prihvatio tu službu, a zatim i župnom vikaru, đakonu te bogoslovu Hermanu iz Benina koji u toj župi obavlja svoj prvi bogoslovski pastoralni praktikum.

Nadbiskup Hranić zahvalio je svim suradnicima konkatedralne župe, kao i onima koji su zauzeti u različitim službama u društvenom životu, nevladinim udruga, civilnom sektoru, političkom životu gdje promiču kršćanske vrednote u društvu – kako bi ono bilo humanije, solidarnije, s više otvorenosti jednih za druge i kako bi više postalo predokus kraljevstva Božjega. Zahvaljujući župniku za upućene čestitke i želju za Božjim blagoslovom u 2024. godini, nadbiskup je svima poželio blagoslovljenu sljedeću godinu te je misno slavlje zaključio blagoslovom.