Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov i kolaudacija obnovljenih orgulja u Miholcu

Miholec (IKA)

Ususret svetkovini sv. Mihaela arkanđela, u nedjelju 26. rujna 2021., u župnoj crkvi u Miholcu blagoslovljene su obnovljene orgulje te je održan prigodan koncert, izvijestili su iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Koncert klasične glazbe održali su križevački glazbenici sopranistica Ana Fortuna i povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije mo. Marko Đurakić. Povod koncertu bio je blagoslov i kolaudacija obnovljenog orguljskog pozitiva, kojeg je 1832. godine sagradio varaždinski orguljar Ignatz Petter.

Taj vrijedan instrument izvorno je bio smješten u kapeli u Gušćerovcu. Nakon što je dugi niz godina bio izvan uporabe, Bjelovarsko-križevačka biskupija odlučila ga je obnoviti. Restauratorsko-konzervatorski radovi povjereni su Umjetničkoj radionici Heferer iz Zagreba 2016. godine, a projekt obnove vodio je mo. Đurakić.

Obnovljeni pozitiv je tijekom svečanog misnog slavlja blagoslovio župnik vlč. Krunoslav Detić. Tom prigodom istaknuo je važnost orgulja u liturgijskoj glazbi. Nakon blagoslova, sve okupljene je u ime Bjelovarsko-križevačke biskupije pozdravio povjerenik Marko Đurakić, izrazivši zadovoljstvo obnovljenim instrumentom.

Potom su na koncertu izvedena djela raznih skladatelja: Böhma, Cecchinija, Dowloada, Scarlattija Sweelincka i drugih. Koncert je izveden u okviru 51. Varaždinskih baroknih večeri u suradnji s Ciklusom Heferer.