Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov i službeno otvorenje prostorija Biskupijskog pastoralnog centra i Tiskovnog ureda Srijemske biskupije

Petrovaradin (TU) (IKA)

U prostorijama Biskupijskog ordinarijata Srijemske biskupije u Petrovaradinu, u ponedjeljak 1. ožujka službeno su otvoreni uredi Biskupijskog pastoralnog centra (BPC) i Tiskovnog ureda (TU) Srijemske biskupije.

Na taj svečani događaj okupili su se svećenici–predstavnici iz svih triju dekanata Srijemske biskupije, Ana Hodak, tajnica BPC-a i koordinatorica rada TU-a, te djelatnici Radio–televizije Vojvodina.

Službeno otvorenje, s početkom u 10 sati, sastojalo se od dva dijela: prvi dio bio je obilježen molitvom i pozdravnim riječima domaćina, a drugi dio je obilježio svečani blagoslov prostorija, te poziv i poticaji vlč. Ivice Zrne.

Okupivši se u crkvi Sveti Juraj, mučenik, svećenici su u zajedništvu s biskupom izmolili molitvu trećeg časa, nakon čega je biskup srijemski mons. Đuro Gašparović uputio pozdravnu riječ.

Poštovani svećenici, poštovana tajnice i koordinatorice u našim uredima Ana, poštovani predstavnici medija! Sa radošću i ponosno smo se okupili danas u Petrovaradinu jer želimo uzveličati jedan veoma lijepi i za nas značajni događaj. Blagoslovit ćemo i službeno pustiti u rad dva ureda koja su od velikog značenja za našu Srijemsku biskupiju. Prvi ured, Biskupijski pastoralni centar, ima zadaću pastoralne skrbi za područje cijele Biskupije. Stoga je veoma važan, jer će nam iz njega dolaziti poticaji i smjerokazi za pastoralni život u našim župama, što je veoma važno. Drugi ured, Tiskovni ured, nositelj je zadaće komunikacije sa današnjim svijetom koji je uvelike obilježen medijima. Oba ureda su nam važna, obje djelatnosti su nam na ponos i blagoslov. Hvala vam svima, na dolasku, podršci i spremnosti za djelovanje.

Zatim je pozdravnu riječ okupljenima uputio vlč. Ivica Zrno, koordinator rada BPC-a i ravnatelj TU-a Srijemske biskupije.

Preuzvišeni gospodine biskupe, poštovana subraćo svećenici, poštovana tajnice i koordinatorice Ana, poštovani predstavnici medija!

Danas, 1. ožujka 2021. godine svjedoci smo povijesnog koraka koji činimo u našoj Srijemskoj biskupiji. Lijep nas je događaj sabrao na jednom mjestu, u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Petrovaradinu. Danas smo svjedoci prvih koraka veoma važnih tijela ili institucija unutar jedne biskupije. Danas zazivamo obilan Božji blagoslov na prostorije u kojima će biti smješteni Biskupijski pastoralni centar i Tiskovni ured Srijemske biskupije. Biskupijski pastoralni centar se ubraja u kapilarne urede jedne biskupije. Gotovo se može reći kako je jedna biskupija bez ovoga centra bez života, jer nedostaje tijelo koje će pružiti pastoralne impulse, te na najizravniji način formirati cjeloviti pastoralni život biskupije. Tiskovni ured ima svoju svrhu pružati blagovremene i validne informacije, te komunicirati sa svijetom medija. A u današnjem vremenu svjedočimo koliko su mediji važni. Stoga postojanje ovoga ureda ima svoju opravdanost u medijskom predstavljanju biskupije i formiranju njezine lijepe slike. Ovim činom mi želimo reći da bez Gospodina nećemo i ne želimo, te da jedino s Gospodinom možemo učiniti da djelatnost koja se vrši u ovim uredima bude na pomoć svećenicima, a na blagoslov povjerenim nam ljudima. Kao voditelj Biskupijskog pastoralnog centra i Tiskovnog ureda Srijemske biskupije želim vam dobrodošlicu i izražavam zahvalnost na vašem dolasku na ovaj veoma znakovit događaj za našu Biskupiju. Pozivam vas da se uputimo u prostorije gdje će biti smješteni uredi. Prvo je blagoslov ureda, a zatim i kratko predstavljanje.

Nakon pozdravnih riječi svi okupljeni su se uputili u prostorije ureda, te je uslijedio svečani blagoslov ureda, koji je predvodio mons. Đuro Gašparović.

Na kraju obreda blagoslova svečanim biskupovim proglasom: Ovim službeno proglašavam otvorenima urede Biskupijskog pastoralnog centra i Tiskovnog ureda Srijemske biskupije otvorenima, službeno su otvoreni i pušteni u rad uredi. Tom prigodom otkriveni su i natpisi koji označavaju urede u koje će se sada moći redovito dolaziti.

Potom je vlč. Ivica Zrno uputio kratku riječ okupljenima predstavljajući rad i viziju BPC-a i TU-a Srijemske biskupije, ističući kako je veoma važno da svi daju svoj doprinos, jer bez toga uredi će ostati samo uredi i neće ispunjati svoj smisao.