Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov postaja križnog puta u Novom Gradu

Novi Grad (IKA/TU )

U crkvi Sv. Vida u Novom Gradu, filijali župe Svilaj, euharistijsko slavlje i obred blagoslova novoizrađenoga križnog puta u nedjelju 4. studenoga predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Mnogi župljani odjenuli su tradicionalne narodne nošnje posavskog kraja, a članovi župnog zbora i KUD-a Berislavić animirali su misno slavlje. Dobrodošlicu nadbiskupu izrazila je župljanka Marija Bartolović, istaknuvši zahvalnost na dolasku i radost male zajednice koju povezuje zajedništvo koje je urodilo duhovnim i materijalnim plodovima.

Nadbiskup Hranić zahvalio je cijeloj župnoj zajednici, a posebno mještanima Novog Grada na svemu što su učinili za zajednicu. Potaknuo ih je neka se ne boje života te da se i dalje bore i ne odlaze s tih prostora te čuvaju život, baštinu i domovinu.

U koncelebraciji misnog slavlja bili su župnik i dekan Garčinskoga dekanata Jakob Šunjara i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu Domagoj Lacković. U homiliji nadbiskup je potaknuo na razmišljanje o odnosu prema Bogu i bližnjemu: „Bez čovjekoljublja nema ni Bogoljublja, važno je zauzimati se za svakog čovjeka, pravni poredak, socijalnu osjetljivost. Biti tu za drugoga. Kao što Bog ljubi svakog čovjeka bez obzira na njegovu grešnost i prihvaća ga, tako bi i mi trebali prihvaćati i ljubiti druge.“

Na kraju mise župnik Šunjara zahvalio je na dolasku nadbiskupu, svim župljanima, a posebno mještanima sela Novi Grad. Zahvalio je i donatorima posebno obitelji Franje i Marije Matijašević koji su darovali ogradu i kapelice, a postaje križnog puta donirale su trideset i tri obitelji iz Novog Grada. Općina Oprisavci osigurala je sredstva za staze i uređenje okoliša.

Nakon zahvale novoizgrađene postaje križnog puta blagoslovio je nadbiskup Hranić te se izmolio križni put uz nove postaje. Nakon mise uslijedilo je zajedničkog druženje uz ples i pjesmu.