Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov vitraja i orgulja u kapelici Gospe Snježne

Osijek (IKA)

U tihom svetištu grada Osijeka - kapelici Gospe Snježne koja se nalazi na području župe Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu, 22. listopada, na blagdan sv. Ivana Pavla II., tijekom svečane mise koju je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić blagoslovljeni su novi vitraji i pozitiv - orgulje iz 17. stoljeća.

U pozdravnom govoru domaći župnik i dekan Osječkog istočnog dekanata preč. Ivan Jurić podsjetio je kako se Bog objavio Mojsiju u obliku gorućeg grma te rekao: „Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo“ te je istaknuo kako je i ova kapelica „sveto tlo“ jer i tu dolaze vjernici, ne samo katolici, pa i ljudi koji nisu redovito na misama, ali se u nevoljama utječu Isusu i Njegovoj Majci.

Preč. Jurić ukratko je podsjetio na povijesno značenje ovoga „svetog tla“ koje je poznato još iz turskih vremena. Carska vojska je 1704. godine, kako piše povjesničar Bösendorfer, razvila svoj šator ispred Gospe Snježne, a ispod kora u kapelici nalazi se povijesni kip, replika iz 1711., Gospe iz Mariazella. Snježna Gospa već je 315 godina, a posebno od Nedjelje Božjeg milosrđa 2016. kada je u kapelici postavljen Presveti Oltarski Sakrament na cjelodnevno klanjanje, tiho svetište grada Osijeka.

Blagoslovom šesnaest vitraja koje je izradio akademski slikar Branimir Dorotić, a koji prikazuju lik Majke Božje iz ovoga i drugih svetišta (Lurda, Fatime, Aljmaša, Šumanovaca, Dragotina, Ilače, Tekija, Voćina, Pleternice, Slavonskog Broda, Marije Bistrice, Trsata, Sinja i Konđila) te pozitiva – orgulja iz 1674. koje su obnovljene darom Ministarstva kulture obogaćuje se ovo mjesto, naglasio je preč. Jurić. Zatim je posebno pozdravio mons. Ćurića, koji je na početku svoje svećeničke službe bio župnim vikarom u toj župi, a sada je prvi put u Donji Grad došao kao biskup.

U propovijedi biskup Ćurić, između ostaloga, rekao: „Koliko je samo spomena u ovom prostoru. Naša vjera i kršćanski poziv koji nas upućuje na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, prvi je i osnovni spomen nas kršćana. Ovo mjesto je u samom srcu euharistijskog otajstva Crkve. I na tom tragu veoma važnog otajstva Crkve, počela je mogućnost cjelodnevnog euharistijskog klanjanja u ovome prostoru. Euharistijsko klanjanje donosi lijepe plodove u cijelome svijetu, tako i u ovoj kapelici. Euharistija je duboko poslanje Crkve koja je oduvijek bila misionarska. Crkva živi od euharistije, Crkva je tamo gdje svaki vjernik otvara svoje srce Kristovu poslanju“.

Pomoćni biskup potom je podsjetio na 7. lipnja 2003. godine kada je „sv. Ivan Pavao II. prošao ulicama ovoga grada i kraj ove kapelice, i vjerojatno mu se pogled na trenutak zaustavio na ovom mjestu. Izabran za papu 16. listopada 1978., govorio je ‘Otvorite, što više raskrilite vrata Kristu! Ne bojte se!’ i redovno je svoje enciklike zaključivao riječima’ Totus Tuus’! (Sav sam tvoj Marijo!) – jer ljubiti Mariju, znači truditi se slijediti njezina Sina, osjećati Božju prisutnost u svome životu. Marija je bila onaj kovčeg, ne od zlata, drveta ili kamena, već osoba, žena, koja je čuvala samog Boga u sebi“.

Vjernicima je poručio: „Bog se želi u nama nastaniti kao u Mariji, želi da se otvorimo Njegovu dolasku i susretu s Njim. Neka ovo mjesto postane drago hodočasničko mjesto revolucionarne snage i ljubavi“.

Misi je nazočilo jmnoštvo vjernika, i to ne samo Donjograđana, a u koncelebraciji s biskupom Ćurićem bili su domaći župnik Jurić, župni vikar Ante Lučić te umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije vlč. Josip Janković. Na kraju misnoga slavlja nazočnima se obratio i sam autor vitraja Dorotić te je zahvalio na iskazanom povjerenju. Na misi je pjevao Mješoviti zbor donjogradske župe pod vodstvom Jure Smajića uz orguljsku pratnju Tomislava Perana.