Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić blagoslovio „bijeli križ istine“ u sisačkom Naselju

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u četvrtak 23. lipnja Bijeli križ istine ispred Pastoralnog centra župe Pohoda Blažene Djevice Marije u sisačkom Naselju.

„Bijeli križ istine“ postavljen je na inicijativu sisačkog ogranka Hrvatskog domobrana. Kako je tom prigodom predsjednik Hrvatskog Domobrana Josip Frković rekao, već pet godina se pokušavala dobiti dozvola da se taj križ postavi uz šumu Lasinja, no kako ista nije dobivena našlo se mjesto u vlasništvu župe. Križ je podignut u spomen na više od 800 razoružanih hrvatskih vojnika i civila koje su poslije Drugog svjetskog rata partizani ubili u šumi Lasinji. Većina kostiju žrtava nalazi se ispod pogona Željezare.

Nakon blagoslova križa, biskup Košić je u crkvi Svete Marije Kraljice Mira predslavio misu za sve stradale. Euharistiju su suslavili župnik Ivan Faletar i kapelan Rafael Mlinar.

Biskup je u homiliji tumačio značenje sv. Ivana Krstitelja. Zadivljujuće je kako je sv. Ivan znao svoje granice, te nije podlegao napasti da se proglasi Mesijom, što su mnogi koji su ga slijedili očekivali. On je bio ponizni Kristov preteča koji se usporedio s robom što odvezuje sandale gostima. Na kraju je podnio i mučeništvo za moralnu istinu da nije dopušteno imati žene svoga brata, što je kralj Herod učinio. I naš je narod neprestano bio mučen i proganjan – rekao je biskup.

„Mi molimo za članove naše Katoličke crkve, bez obzira u kojoj su vojsci sudjelovali, no oni su ljudi. Njih je čitav prijašnji sustav desetljećima ignorirao, a i danas se još ne priznaje njihovo ljudsko dostojanstvo koje uključuje i pravo na grob. Nećemo prestati pozivati naš narod na sjećanje i na pomirenje koje nam je toliko potrebno, u vremenima podjela i nejasnoća oko temeljnih vrijednosti i načela koja dolaze od Boga i štite čovjeka“, zaključio je mons. Košić.