Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen kip bl. Stepinca u valpovačkoj župnoj crkvi

Valpovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je svečano misno slavlje na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju 10. veljače u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, gdje je u nazočnosti velikog broja vjernika blagoslovio novopostavljeni kip blaženog Stepinca.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, domaći župnik Zvonko Mrak naglasio je kako značenje blaženog Stepinca za današnju Crkvu treba promicati i neprestano poticati kako bi bio trajno nadahnuće na molitvu i ustrajnost.

Govoreći o hrvatskom blaženiku, čiji se spomendan slavio, nadbiskup Hranić u homiliji je istaknuo kako Crkva treba neprestano zahvaljivati Bogu na Stepincu kao moralnom autoritetu unutar hrvatskog naroda, koji je zauzimao jednaki stav prema totalitarnim režimima i koji je neprestano bio prepun straha Božjega da ne pogazi sebe i svoj identitet i tako ne iznevjeri Boga koji mu je davao snagu za križeve bolesti, umiranja i mučeničku smrt.

„Nasuprot tome, mnogi danas traže kršćanstvo u nekoj religiji blagostanja i po nižoj cijeni. No blaženi Stepinac znao je da kršćanstvo ima svoju ljestvicu vrijednosti i da ono ne svija svoja leđa pred dojmovima i željama. Prava vjera daje snagu za prihvaćanje patnje i poniženja, za prihvaćanje križa, pa čak i biti ismijan i pogažen i biti mučenik, kakav je bio ovaj hrvatski blaženik – mučenik savjesti i načela“, poručio je, među ostalim, nadbiskup Hranić, naglasivši kako aktualno odgađanje njegova proglašenja svetim ima i svoje pozitivne učinke jer dodatno istražuje i pokazuje nove dimenzije njegova karitativnog rada i spašavanja brojnih nevinih ljudi i stradalnika koji su bili mučenici režima.

Novi kip u valpovačkoj crkvi rad je akademskog kipara Petra Ujevića i izrađen je u umjetnom kamenu. Njegova cijena je oko 18.000 kuna, a riječ je o daru župljana za ovu prigodu za koju je već skupljen najveći dio iznosa.

Prije ovog velikog događaja za valpovačku župsku zajednicu, održana je trodnevnica blaženom Stepincu tijekom koje se molilo za obitelj i domovinu, ali i za njegovo što skorašnje proglašenje svetim. Postavljena je i izložba o hrvatskom blaženiku pod nazivom “Stepinac – put svetosti”, koju će se moći pogledati do 20. veljače. Riječ je o izložbi koja je od 14. do 17. lipnja 2016. godine bila postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu i koja je priređena zalaganjem hrvatske zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir pod pokroviteljstvom Europske pučke stranke i uz suorganizaciju Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. U izložbi su na 18 fotopostera istaknute Stepinčeve poruke o nekim važnim segmentima njegova života prožetog vjerom u Boga, a likovna komponenta obogaćena je skulpturama Stepinca koje su radili poznati akademski kipari.