Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen kip sv. Jeronima na Lastovu

Skrivena Luka (IKA)

Na blagdan sv. Jeronima, prezbitera, naučitelja i zaštitnika Dalmacije, u četvrtak 30. rujna u Skrivenoj Luci na Lastovu blagoslovljen je kip sv. Jeronima ispred kapelice podignute njemu u čast.

Novi kip je prije početka misnog slavlja otkrio Bartoleo Antica, a župnik koji je predvodio misno slavlje don Tonći Ante Prizmić ga je blagoslovio.

U propovijedi župnik Prizmić je ispričao priču o razgovoru sv. Jeronima i Djeteta Isusa u betlehemskoj špilji kada je maleni Isus tražio od Jeronima da mu da sve ono što je njegovo. Nakon par pitanja i odgovora, Jeronim je shvatio da je sve Božji dar, a da su samo grijesi i prijestupi ono što on ima svoje. Župnik je potaknuo sve da prihvate da je sve dar od Boga, pa će onda i vjera biti razumljivija i život lakši.

Posebnost kapele Sv. Jeronima je u tome što je to privatna crkvica obitelji Antica i u njoj se za vrijeme bivše države slavio Lastovcima drag sv. Petar Ribarski. Naime, za vrijeme Jugoslavije crkva Sv. Petra Ribarskog u Ublima je bila zatvorena od komunističkih vlasti i u njoj nije bilo dopušteno slaviti bogoslužja.

Od početka 90-ih godina u ovoj crkvi se nije slavila misa, a zadnji koji je u njoj slavio misu bio je don Marin Sangaleti, posljednji svećenik Lastovac. Tako je bilo sve do prošle godine, kada je na inicijativu obitelji Antica vraćena tradicija proslave sv. Jeronima u Skrivenoj Luci. Povod slavlju prošle godine bilo je 1600 godina od smrti sv. Jeronima, ali i želja župljana da se vrati običaj proslave ovog svetca na Lastovu. Ove godine jedan od razloga za slavlje bio je i novi kip sv. Jeronima, rad akademskog kipara fra Joakima Gregova, zvanog Jaki. Autor kipa zbog bolesti i poodmakle dobi nije mogao sudjelovati na slavlju.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je čašćenje u organizaciji obitelji Antica uz pridržavanje epidemioloških mjera.