Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen kip sv. Marka Križevčanina u sisačkom Velikom kaptolu

Sisak (IKA)

Spomendan sv. Marka Križevčanina proslavljen je u utorak 7. rujna u Sisku blagoslovom novopostavljenoga svečeva kipa u atriju Velikog Kaptola te misom u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Novi kip Marka Križevčanina dar je generalnog vikara Sisačke biskupije mons. Marka Cvitkušića, a rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavoga koji je na početku blagoslova pojasnio da je kip novi kamenčić u stvaranju kompozicije Zida hrvatskih mučenika.

Tijekom slavlja mise, biskup Košić u homiliji je podsjetio na život i mučeništvo trećeg hrvatskog sveca koji je još kao student u Rimu ispovjedio svoju pripadnost hrvatskom narodu. „Kada je zaređen za svećenika došao je u domovinu gdje je djelovao kratko vrijeme, a zatim je postavljen za rektora i odgojitelja u Trnavi. Nakon toga je poslan u Košice, utvrdu kalvinizma da bude s malobrojnim katolicima i tamo je zajedno s još dvojicom isusovaca Stjepanom Pongráczom i Melkiorom Grodzieckim podvrgnut mukama jer se nije želio odreći papinstva. Tako su na današnji dan 1619. godine oni postali košićki mučenici.“

Biskup je zapitao što taj mučenik govori danas. „Kao i kod našeg sv. Kvirina, da se nije moguće odreći samoga sebe ako je vjera dio mog života i izbora. Premda je sv. Marku taj njegov mučitelj nudio i imanje gdje bi ga postavio za upravitelja on nije htio niti čuti za to. Zanimljivo je kako su se ti sveci ponašali kada je bilo teško i kada su trebali izabrati. Taj izbor nije bio izbor trenutka, već izbor života. On nije bio star čovjek, imao je svega 39 godina i bio je spreman za vjeru trpjeti i život dati. Bila mu je čast za Gospodina podnijeti mučeništvo. Čuli smo u Evanđelju kako je Isus izabrao dvanestoricu. Kada ih je birao i poimenice pozvao oni nisu znali što ih čeka, a čekalo ih je mučeništvo i svoj su život dali za Isusa. Zapravo je dramatično odazvati se na Isusov poziv, ali nama danas možda nije to posve jasno. Nama se biti kršćanin čini nešto redovito, ali to je izbor koji može značiti život ili smrt. Toga je bio svjestan i sv. Marko Križevčanin“, poručio je.

U nastavku je rekao da se danas pokušavaju idealizirati odnosi među kršćanima te se ne ističe da je sv. Marko mučen od drugih kršćana. „To nije bio slučaj kao sa sv. Kvirinom kojeg su ubili bezbožni Rimljani, Marka Križevčanina i dvojicu isusovaca ubili su kalvini koji su željeli da Mađarska bude isključivo kalvinska. Danas mi od kalvina iz Mađarske primamo pomoć i dobri smo i s kršćanima drugih nominacija, ali nije uvijek bilo idealno među nama. Mnoge su te skupine ne samo kršćanske te su na nažalost i političke silnice upletene u te odnose i nije to tako jednostavno razriješiti. Posebno kada čovjek idealno želi da kršćani budu jedno i trudi se da pokaže dobru volju prema drugim kršćanima, a oni se ponašaju kao egzekutori koji postavljaju uvjet da svi budu kao oni. Zanimljivo, kada je sv. Ivan Pavao II. bio u Slovačkoj, otišao je i na spomenik kalvinističkim mučenicima, dakle ima i toga da su katolici ubijali druge kršćane, kao što su oni njih. To nas sve uči jednoj poniznosti i možemo reći da je sv. Marko Križevčanin zapravo bio mučenik da bi se kršćani bolje razumjeli“, ustvrdio je sisački biskup. Pozvao je na molitvu za slogu među kršćanima da se takve stvari ne bi više nikada dogodile.

Misu su suslavili mons. Cvitkušić, ekonom Sisačke biskupije mons. Zdravko Novak, katedralni župnik preč. Marko Karača i župnik iz Žažine vlč. Ilija Piličić.