Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena crkva sv. Nikole Tavelića u Brnazama

Sinj (IKA)

U filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske u Brnazama, u ponedjeljak 1. svibnja 2023., održano je slavlje blagoslova nove crkve sv. Nikole Tavelića.

Slavljem je predsjedao ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Slavlje je počelo procesijom iz Društvenog doma gdje su se vjernici okupljali na nedjeljnim i drugim slavljima protekle četiri godine. Po dolasku vjernika i svećenika u crkvu, provincijal je predvodio molitvu blagoslova vode te je poškropio crkvu i okupljenu zajednicu vjernika blagoslovljenom vodom.

U homiliji je fra Marko kazao da mu je posebna radost biti dionik slavlja blagoslova nove crkve. „Zahvaljujem mons. Želimiru Puljiću, apostolskom upravitelju Splitsko-makarske nadbiskupije što mi je dopustio da predvodim ovo slavlje. Ovaj dan trajno će biti upisan zlatnim slovima u povijesti ovoga mjesta i Župe Gospe Sinjske“, dodao je.

Govoreći o Crkvi kao otajstvu, provincijal je naglasio da Crkva iako u sebi ima ljudska obilježja je prije svega božanska institucija na zemlji. „Crkvu ne smijemo samo promatrati kao građevinu, ljudsku instituciju. Ona je dana ljudima po Isusu Kristu da se okupljajući u crkvi ujedine u jedan Božji narod.“

„Petrova ispovijest vjere ‚Ti si Krist, Sin Boga živoga‘ je odgovor na Isusovo pitanje: ‚A vi, što vi kažete, tko sam ja?‘ Petar ovu ispovijest ne izriče sam od sebe. Nije ona plod njegova umovanja nego plod vjere koju je primio. Nakon izrečene ispovijesti Petar dobiva novu službu koja sa sobom nosi veliku odgovornost. On postaje stijena na kojoj će Krist sagraditi Crkvu. Petrova vjera je temelj na kojoj Isus gradi Crkvu – zajednicu onih koji vjeruju“, naglasio je provincijal.

Na kraju homilije provincijal je zahvalio dobročiniteljima i donatorima koji su duhovno i materijalno pomagali gradnju crkve.

Nakon homilije, provincijal je blagoslovio i okadio oltar, a poslužitelji su oltar pokrili oltarnikom i upalili oltarne svijeće. Nakon pripreme oltara, ministranti su prinijeli euharistijske darove.

Misu su suslavili sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, župnik fra Antonio Mravak, župni vikar za zajednicu u Brnazama fra Ivan Čikara, fra Mirko Marić, ravnatelj Sjemeništa i Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joško Kodžoman koji je kao provincijal počeo izgradnju nove crkve, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas i provincijski ekonom fra Boris Čarić.

U slavlju su sudjelovali i magistar franjevačkih bogoslova fra Siniša Balajić, svećenici iz Brnaza fra Mladen Marić i mladomisnik don Antonio Vučković, don Alojzije Bavčević, fra Gabrijel Jurišić, fra Miro Ančić, fra Ante Krešo Samardžić, fra Ante Bešlić, fra Nikica Ajdučić, fra Daniel Stipanović, fra Filip Milanović, fra Dušan Moro, fra Bože Norac-Kljajo i fra Bože Gulić. Posluživao je đakon fra Marko Pudar. Asistirali su franjevački bogoslovi iz Splita.

Pjevanje su predvodili članovi pjevačkih zborova crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama: Mješoviti, Dječji i Zbor mladih pod ravnanjem Jelene Prolić i s. Dominike Vrdoljak. Tom prigodom su prvi put zasvirale orgulje koje je darovao dar fra Jozo Župić, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi München. Orgulje su napravljene u njemačkoj crkvenoj kući orgulja G. Kisselbach (Lindenallee 9-11, 34225 Bauntal). Imaju 3 manuala i 52 registra.

Na slavlju se okupilo mnoštvo vjernika iz Brnaza, Sinja i drugih sela Cetinske krajine.

Slavlju su nazočili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Luka Brčić, sinjski gradonačelnik Miro Bulj sa suradnicima, u ime Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova Ivan Bota, arhitekt crkve Ivan Vulić i njegov suradnik na projektu Mate Žaja, u ime tvrtke za nadzor radova „Meritum inženjering“ Tomislav Bulog, te izvođači radova „Graditelj svratišta“ i „Rocoso“.

Na završetku euharistijskog slavlja u ime Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske riječi zahvale uputio je gvardijan fra Marinko Vukman. Istaknuo je da je to veliki dan za sve mještane Brnaza, kao i za fratre koji su rodom iz toga mjesta. Zahvalio je glavnom investitoru Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu i svima koji su na bilo koji način pomogli gradnju crkve.

Poslije euharistijskog slavlja, ispred društvenog Doma nastavljeno je slavlje za stolom, koje su organizirali mještani Brnaza.

Nova crkva podignuta je na mjestu kapele iz 1970-ih. Upravo 1970. kanoniziran je prvi hrvatski svetac Nikola Tavelić, franjevac i mučenik, te je izabran za naslovnika crkve. Sinjsko naselje Brnaze raste i trenutno broji više od tri tisuće stanovnika. Stoga su potrebe zajednice iziskivale veći bogoslužni prostor. Radovi su počeli 14. siječnja 2018. godine. Prije pola godine ispod crkve je otvoren i vrtić koji pohađa 80-ak djece – rekao je za Hrvatski katolički radio fra Marinko Vukman.