Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena kapela na groblju u Visokom

Visoko (IKA)

Fojnički arhiđakon i prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović je u nedjelju 31. listopada blagoslovio kapelu na gradskom groblju u Visokom, izvijestila je Nedjelja.

Na početku je mons. Meštrovića i nazočne vjernike pozdravio gvardijan franjevačkog samostana u Visokom fra Franjo Radman. „Groblje na kojem se nalazimo započelo je postojati nakon Drugog svjetskog rata. Naime, kosti dragih pokojnika izmještene su iz starog groblja na kojem je jugoslavenska vojska formirala kasarnu; uzevši središnji dio grada, groblja i privatno zemljište, kao i đački franjevački konvikt. Groblje se vremenom širilo i uljepšavalo te su bile izrađene grobne arkade, a koje su u proteklom ratu porušene. Već tri desetljeća mi katolici ovoga grada svoje pokojne pratimo iz radionice pogrebnog poduzeća. Zato smo Bogu zahvalni da možemo blagosloviti ovaj molitveni prostor“, kazao je fra Franjo.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju kapele, te da se uz konfesijske prostore uredi dvorana za komemoracije kao i moderni krematorij, prvi u Bosni i Hercegovini. Iako još cijeli kompleks nije dovršen, uprava gradskih groblja Visokog ispunila je dugogodišnje želje, molbe i zahtjeve te je opremila katoličku kapelu.

Potom je uslijedio blagoslov kapele i misa koju je predslavio mons. Meštrović kao opunomoćenik vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Mons. Meštrović se u homiliji osvrnuo na biblijska čitanja o ljubavi prema Bogu i bližnjemu te je rekao da je ljubav ta koja povezuje Boga, čovjeka i svijet. Propovjednik se kratko dotaknuo i prigodnog događaja blagoslova grobljanske kapele koja kao i crkva okuplja ljude kao zajednicu vjernika, koji su mjesto Božjeg boravka, naglasivši da Bog ne stanuje u kamenim hramovima i kapelicama, nego u dušama vjernika.

Na kraju slavlja fra Franjo je, uz ostalo, rekao da je pandemija odgodila blagoslov kapele koji se trebao ranije dogoditi, te je zahvalio svima koji su pomogli gradnju. Uslijedilo je zajedničko druženje i domjenak, objavila je Nedjelja.