Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljene novopostavljene najveće orgulje u Sisačkoj biskupiji

Glina (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 9. prosinca u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio novopostavljene orgulje.

U koncelebraciji bili su domaći župnik Ivica Mađer i župnik iz Viduševca Marijan Štingl.

Orgulje izrađene u Radionici Steinmeyer stigle su u Glinu iz njemačkog grada Freiburga, a restaurirala i postavila ih je Orguljaška radionica Škrabl. Sa 40 registara i 2531 sviralom najveće su orgulje u Sisačkoj biskupiji te imaju jedinstvenu muzikološku vrijednost kao instrument za praćenje zborskog pjevanja u liturgiji i koncertiranje.

U homiliji biskup je zahvalio svima koji su bili uključeni u projekt, posebno povjereniku za crkvenu glazbu vlč. Robertu Jakici i predstavnicima radionice Škrabl, istaknuvši njegovu veliku vrijednost za župu. „Orgulje su kraljica instrumenta i već same po sebi proizvode glazbu koja uzdiže ljudsku dušu. Kada prate liturgijsku pjesmu, koja je izraz molitve, one tada još više uzdižu duše vjernika Bogu te mogu i osjećajima i srcem slaviti Boga. Mogli bismo reći da liturgijsko pjevanje potiče sve nas, kao što je rekao sv. Augustin, da čitav naš život bude pjesma, pjesma ugodna Bogu. Odnosno, da naš život proslavlja Boga i da to bude pjesma kojom mi slavimo Gospodina za velika djela, kao što smo čuli u Psalmu 126, koji govori o tome da su Židovi dolazili iz babilonskog sužanjstva s velikim veseljem, radosna srca pjevajući hvale Bogu“, rekao je biskup.

Nakon popričesne molitve sve okupljene pozdravio je vlč. Mađer, posebno zahvalivši biskupu i Biskupiji što su odlučili ovakav veličanstveni instrument pokloniti župi Glina.

Nakon slavlja orgulje je predstavio voditelj Orguljaške radionice Škrabl Andrej Peperko koji je biskupu simbolički poklonio ključ novih orgulja, a na kraju je održan i koncert Siscia Vox Mundi ansambla u sastavu: mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić, sopranistice Iva Mihelić i Jelena Blašković, na orguljama vlč. Robert Jakica i na violini Stjepko Rupčić.

Prije mise u organizaciji Povjerenstva za crkvenu glazbu održan je u Pastoralnoj dvorani župe Glina susret voditelja župnih zborova s područja biskupije.

Ključne riječi:
blagoslov Glina orgulje