Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

Požega (IKA)

Na početku drugoga polugodišta, 14. siječnja u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra u Požegi biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje božićnog blagoslova za okupljene djelatnike i učenike Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi.

Nazočni su bili i predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ravnatelj Katoličke gimnazije Ivan Bedeničić, i ravnatelj Katoličke osnovne škole Fran Barišić. Biskup je u pozdravu zaželio da ih Bog u novom polugodištu i u novoj građanskoj godini prati na njihovu osobnom i zajedničkom školskom putu. Potom je vjeroučitelj u Katoličkoj gimnaziji Marijan Pavelić navijestio ulomak iz Lukina evanđelja u kojem Isus govori kako je prije gradnje određenog zdanja potrebno promisliti imamo li ga čime završiti da nam se drugi ne bi smijali.

Biskup je u homiliji podsjetio kako netko u slučaju gradnje kuće traži najprije dobrog projektanta, zatim u skladu s arhitektonskim planom točno postavlja temelj i gradnju sve do krova. Ako je sve u skladu s arhitektovim projektom, gradnja je čvrsta i dobra. Ovu je misao biskup zaključio provokativnim pitanjem: Što koristi dobar projekt, ako nemamo čime graditi? Ustvrdio je djeci i mladima da su svi oni projekt Božji, njegova zamisao, čija je izgradnja započela – kako nam iskustvo svjedoči – ali još nije dovršena.

Podsjetio ih je da nitko od njih ni u jednom trenutku svoga života ne može za sebe reći da je bio dovoljno čovjek, te da je svatko od nas samome sebi zadan kao svojevrsni zadatak koji treba završiti. Dodao je da su neki od njih tek u prvim razredima osnovne, a neki su u srednjoj školi, slažući na različite načine određene slojeve svoga postojanja i postupno ziđu zdanje svoga života. Zapitao ih je: Je li njihova gradnja u skladu s projektantovom zamisli, ili pokušavaju nešto izvoditi na svoju ruku, i hoće li u tom biti uspješni?

Kazao je da na početku nove godine i drugog polugodišta školske godine valja provjeriti jesu li vjerni Božjem projektu o sebi te donijeti odluku o odvažnijem izgrađivanju svoga život u skladu s njime. Još ih je podsjetio kako nije svejedno s kojom građom nastoje sebe izgrađivati, dodavši kako nam iskustvo kaže da je ljubav ona koja daje čvrstinu našem postojanju. Ustvrdio je da uz našu ranjenu i nedovoljno moćnu ljubav postoji Božja moć kojoj je ime Duh Sveti, Duh ljubavi. Kad Isusova ljubav s križa gradi u nama, to je najveća životna čvrstina, kazao je biskup i pozvao nazočnu djecu i mlade neka ga zamole da im pomogne kako ne bi bili uzaludni ili loši graditelji, nego dobri i uspješni.

Uslijedila je molitva te škropljenje nazočnih učenika i djelatnika blagoslovljenom vodom, kao podsjetnik na njihov krsni preporod i pripadnost Isusu Kristu. Na kraju je biskup istaknuo da tko s njime gradi postaje pobjednik.