Budi dio naše mreže
Izbornik

Blaženi Miroslav Bulešić i Lanišćani u Josipovu svetištu

Karlovac (IKA)

Vlč. Josip Mašina, župnik Lanišća predvodio je misno slavlje 16. studenog u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Koncelebrirali su preč. Ivan Lenić, katedralni župnik i đakovački dekan te mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta.

Posebnost misnog slavlja bila je pjevana Stara misa iz vremena glagoljaša koja se pjeva u Lanišću, a izveli su je Lanišćani predvođeni prečasnim Marijom Žmakom, buzetskim župnikom, rođenim u Lanišću.

Župnik Župe svetog Kancija, Kancijana i Kancijanile mučenika iz Lanišća, vlč. Josip u prigodnoj je homiliji između ostalog kazao tumačeći prispodobu o deset mna, odnosno o deset talenata, kako su sluge zapravo kršćani koji trebaju umnažati darovane talente dok se Gospodar ne vrati, odnosno “dok nas Gospodin ne pozove k sebi na račun”.

“Dolazimo iz mjesta Lanišće gdje je blaženi Miroslav Bulešći podnio mučeništvo. Može se postaviti pitanje zašto netko ima potrebu ubijati svećenika, od kuda mržnja, konačno zašto su priveli Krista na križ? Poznato je da je Krist donio novost na ovaj svijet, novi duh, što ovaj svijet, odnosno đavao ne trpi. Stoga oni koji žive kršćanski koji nose Krista u srcu izazivaju jednu vrstu mržnje, iako ništa loše ne rade. Tako i Miroslav Bulešić nije ništa loše radio, već je ljubio čovjeka, darivao se za mlade i govorio istinu. No, istina se nekima tada nije sviđala. Istina se i danas nekima ne sviđa i ne može doprijeti do čovjekova srcu. Stoga takvi žele maknuti istinu, jer im smeta. Kao što je Gospodar iz prispodobe tražio račun djelovanja svojih rednika, tako će i Bog od svakog nas tražiti račun života. Stoga smo svi pozvani da budemo svjedoci Božje ljubavi u ovome svijetu. Jer sve što vrijedi u čovjekom životu je dar od Boga. Čovjek koji je toga svjestan može biti i dobar svjedok Božje ljubavi. Sveti Josip je upravo takav svjedok. Bio je svjestan darovanog dara, naime bio je pozvan odgojiti Sina Božjega. Unatoč tome što je imao probleme, poput bijega u Egipat, nije odustajao od istine. U tome mu je uvelike pomogla poniznost i podložnost Bogu. Stoga učimo se od svetog Josipa i blaženog Miroslava Bulešića vršiti volju Božju”, zaključio je vlč. Josip.

Na kraju misnog slavlja vlč. Josip je kazao kako Lanišće ima šezdesetak ljudi, ali da ih je pedesetak svake nedjelje na misi, dakle oko devedeset posto. Od toga tridesetak ih je svojim pjevanjem animiralo misno slavlje.

Sve okupljene vlč. Mašina blagoslovio je relikvijama blaženog Miroslava Bulešića te pozvao sve Josipove hodočasnike da posjete Lanišće.

Nakon misnog slavlja u Galeriji “Martin Borković” Nacionalnog svetišta svetog Josipa otvorena je izložba akademskog slikara Marijana Jakubina po nazivom ” Život Izdanka”.